Hlavní obsah

Zelenina, která dokáže výrazně snížit hladinu cukru v krvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je zelenina spolu s ovocem a dalšími zdravými produkty důležitou součástí jídelníčku, je nezpochybnitelný fakt. Vedle velkého množství vitaminů jsou různé druhy zeleniny i vhodné coby prevence mnoha zdravotních neduhů. Mezi takové patří i cibule, která dokáže podle zjištění snižovat hladinu cukru v krvi.

Foto: Profimedia.cz

Dostatek různorodé zeleniny je pro zdravý životní styl přínosem.

Článek

Když se řekne cukrovka, nemusíte být lékař, abyste hned věděli, že jde o nemoc, která vám dokáže velmi znepříjemnit život. V poslední době se stále více mluví o tzv. cukrovce druhého typu, která představuje většinu případů (vedle cukrovky prvního typu nebo třeba těhotenské) a jejíž výskyt stále stoupá.

A to převážně ve spojení s nezdravým stylem života - špatným stravováním, nedostatečným pohybem atd. Tělo při ní není schopno produkovat dostatek inzulinu ze slinivky břišní k regulaci cukru v krvi, čímž se jeho hladina zvyšuje.

A právě ve snížení hladiny cukru v krvi může podle odborníků pomoci i tak obyčejný druh zeleniny, jako je cibule.

Prediabetes varuje před cukrovkou

Zdraví

Z výsledků studie, které byly prezentovány na 97. výročním setkání endokrinologické společnosti v americkém San Diegu v roce 2015, jasně vyplynulo, že extrakt z cibule dokázal ve spojení s lékem metformin (užívaný při léčbě cukrovky u lidí s nadváhou) u krys výrazně snížit uvedenou hladinu cukru v krvi, a to až o polovinu.

„Cibule je levná a dostupná a využívá se jako doplněk stravy. Má ale rovněž velký potenciál jako léčebný prostředek u pacientů s diabetem,“ uvedl pro server Independent vedoucí studie Anthony Ojieh z Delta State University v nigerijském městě Abraka.

Anketa

Najde se ve vašem jídelníčku cibule?
Samozřejmě, bez ní si mnohá jídla neumím představit.
95,3 %
Občas ano, ale spíše náhodně.
3,1 %
Ne, cibuli nemůžu ani vidět.
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23269 čtenářů.

Celkem třem skupinám krys s lékařsky vyvolaným diabetem byly v rámci výzkumu podávány různé dávky cibulového extraktu, aby se zjistilo, zda to zvýší účinnost zmíněného podávaného léku. Dávky činily 200, 400 a 600 mg na kilogram hmotnosti. Podobné dávky podali vědci i tzv. nediabetickým krysám s normální hladinou cukru v krvi.

U krys diabetiků, kterým byly podávány dávky 400 a 600 mg, dokázali vědci snížit hladinu cukru v krvi o 35-50 procent ve srovnání s výchozí hladinou. U stejných skupin dokázal cibulový extrakt snížit i hladinu cholesterolu.

Při studii rovněž bylo zjištěno, že cibulový extrakt vedl k nárůstu hmotnosti u nediabetických krys, u diabetických však nikoli.

„Cibule nemá vysoký obsah kalorií. Zdá se však, že zvyšuje rychlost metabolismu a tím zvyšuje chuť k jídlu, což vedlo ke zvýšení četnosti krmení. Stále však musíme prozkoumat podrobně mechanismus, který vede ke snížení hladiny cukru v krvi. Přesné vysvětlení, proč se tak děje, zatím nemáme,“ uzavřel Ojieh.

Potraviny, které posílí imunitu

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám