Hlavní obsah

Zdravé alternativy sladkého mlsání

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukr je vysoce návykový, a to zejména proto, že se v současné době přidává do většiny potravin, tudíž je téměř nemožné se mu vyhnout. Potravinářský průmysl bohužel s přemírou konzumace cukru nic nedělá. Mnoho lidí si tak cukr neodpírá, ačkoliv zdravých variant na sladké je mnoho.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí je závislých na cukru. Mlsat se ale dá i zdravě.

Článek

Jelikož je cukr běžně obsažen v mnoha jídlech, není nutné jej konzumovat navíc ještě ve formě tyčinek, čokolád a jiných sladkostí. Většina lidí má ale na sladkém doslova závislost, a tak hřeší právě tímto způsobem.

Existuje ale několik možností, jak si bílý cukr nahradit jinou, sladkou a zdravou variantou. Mlsat se dá i bez výčitek.

Arašídové máslo

Oříšková másla jsou v poslední době velmi populární. Je ale nutné mít na paměti, že ořechy jsou tučné, proto velmi záleží na množství, kvůli vysokému obsahu kalorií.

Nicméně ve srovnání s běžnými sušenkami a tatrankami vám arašídové máslo poskytne i bílkoviny. Je ideální svačinou po fyzické aktivitě, místo čokoládové pomazánky jej můžete namazat na chleba a poklást čerstvým ovocem.

Lesní ovoce

Jahody, maliny, ostružiny, borůvky. Pokud vás trápí chuť na sladké, dopřejte si tyto lahodné a zdraví prospěšné plody. Určitě svému tělu uděláte daleko větší službu, než průmyslově vyrobeným sladkým jogurtem nebo čokoládovým dezertem.

Mlsejte borůvky místo bonbonů, připravte si například v práci ovocnou misku. Navíc jsou tyto plody plné antioxidantů, což prospívá celkovému zdraví pokožky i posilování imunity.

Hořká čokoláda

Mléčná čokoláda obsahuje vysoký obsah kalorií, tuku a cukru. Pokud jste „čokoholik“, raději v obchodě sáhněte po tmavé čokoládě s vysokým obsahem kakaa. Čím vyšší obsah, tím menší je riziko přidaného cukru.

Palačinky a lívance

Že si musíte odpírat palačinky? To rozhodně není pravda. Akorát je vhodné přejít na jejich zdravější verzi. Vyzkoušejte místo klasické mouky celozrnnou, nebo jiné zdravější alternativy (kokosová, rýžová, kukuřičná a další).

Případně je možnou variantou rozmixování ovesných vloček se skořicí a banánem. Kreativitě se meze nekladou, verzí zdravých lívanců je nespočet.

Smoothies

Ovocné smoothie je velmi chutné a výživné. Pokud vás chutě na sladké trápí především odpoledne, a máte naučeno, že po obědě má přijít káva a zákusek, zaměňte dort za ovocný koktejl a vytvořte si tak unikátní a zdravou svačinu.

Pro sytější žaludek přidejte mléko, jogurt nebo protein. V létě rozmixujte s ovocem i led. Pro ještě zdravější variantu se nebojte k ovoci přidávat i zeleninu. Například kombinace salátové okurky, jablka a hrušky s mátou si jistě zamilujete.

Pudink

Jako další alternativa zdravého poobědového dezertu se jeví například pudink. Ale ne ledajaký. Připravte si doma nebo dopoledne v práci verzi s chia semínky.

Smíchejte chia semínka v klasickém či rostlinném mléce, pro sladší chuť přidejte stévii, med nebo jiné sladidlo. Výtečně chutná v kombinaci s čerstvým ovocem. Pokud prahnete po čokoládě, přimíchejte kakaový prášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám