Hlavní obsah

Žaludeční vředy trápí desetinu populace

Novinky, Agáta Fischerová

Mezi lidmi převládá mínění, že hlavní nebo dokonce jedinou příčinou vředového onemocnění je psychické vypětí. Běžně užívané rčení: „Já z toho dostanu vředy!“ jasně chápeme jako vyjádření psychické nepohody v souvislosti s přemírou práce, nervozitou, mezilidskými konflikty apod. Ale skutečnost je trochu jiná.

Článek

Stres sám o sobě tuto nemoc nezpůsobí, i když se může na jejím rozvoji podílet. Stejnou roli hrají také špatné stravovací návyky, nevhodná skladba jídelníčku, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, chronické užívání některých léků aj.

Jak však bylo teprve před několika lety zjištěno, mamutí podíl má na vzniku vředové choroby záludná bakterie Helicobacter pylori, která dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku. V České republice je jí infikována až polovina populace, přičemž ale žaludečními vředy onemocní v průběhu života „jen“ zhruba každý desátý člověk. Ženy stejně často jako muži, a to v jakémkoli věku (vzácněji i děti).

„Infekce touto bakterií způsobí žaludeční vředy jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy,“ vysvětluje docent Roman Havlík z I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Častější vředy na dvanácterníku

Ačkoli se obecně mluví o žaludečních vředech, častější jsou vředy na dvanácterníku. Žaludeční se projevují zejména bolestivostí při jídle, dvanácterníkové naopak bolí nalačno a jídlo stav zlepší. Přesnou diagnózu však samozřejmě musí stanovit lékař.

Nejpřínosnějším diagnostickým nástrojem je flexibilní endoskop s optikou, který detailně prohlédne celou sliznici jícnu, žaludku a dvanácterníku. Navíc jím lze odebrat vzorky ze sliznice při podezření na nádor či komplikovaný vřed a také zastavit krvácení.  

Při záchvatu bolesti je možné použít léky k tlumení obtíží trávícího ústrojí (antacida), jež sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou (ale nemoc neléčí!). Nejúčinnější jsou farmaka blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména zmíněné blokátory protonové pumpy.

Bakterii Helicobacter pylori pak pomohou zlikvidovat antibiotika. „Po přeléčení se ale může infekce opakovaně vracet, pokud pacient nezmění svůj životní styl,“ varuje docent Havlík.

Závažnou komplikací je buď krvácení, když vřed pronikne do cévy (nemocný zvrací krev, později má natrávenou krev ve stolici), nebo prasknutí vředu, kdy obsah zažívací trubice vytéká do břišní dutiny (projevem je silná bolest). V obou případech je nezbytné okamžitě zamířit do nemocnice!  

Reklama

Související témata:

Související články

Nová pilulka na hubnutí vám naplní žaludek

Italští vědci přišli s novou unikátní pilulkou na hubnutí. Je vyrobena z materiálu, který absorbuje tekutiny a po spolknutí se v žaludku roztáhne na velikost...

Výběr článků

Načítám