Hlavní obsah

Začátkem září hrozí exploze neštovic

ČESKÁ REPUBLIKA

Prudký růst onemocnění planými neštovicemi v letních měsících signalizují hygienici z většiny krajů republiky. Současně varují, že se začátkem školního roku může na mnoha místech dojít k explozi tohoto infekčního onemocnění.

Foto: Martina Žáčková

Jedna z nabíjecích stanic je umístěna na terase hotelu Horal ve Velkých Karlovicích.

Článek

"Planých neštovic je letos v ČR skutečně více než v minulých letech," potvrdil v pátek doktor Michael Vít, hlavní hygienik ČR a náměstek ministryně zdravotnictví.

"Toto onemocnění je ve vlnách zhruba tříletých. V minulých dvou letech bylo na velmi nízké úrovni a mnoho dětí se s ním nesetkalo. Nemají tedy vytvořeny obranné látky a nejsou vůči němu imunní. Proto když se teď onemocnění někde vyskytne, jsou náchylnější," uvedl Vít.

Trojnásobný nárůst

V některých místech registrují hygienici až trojnásobný počet případů oproti minulým letům.

Například v Plzeňském kraji bylo v roce 2004 zaznamenáno 1 033 případů, za osm měsíců letošního roku onemocnělo neštovicemi už 3 212 pacientů. Největší nárůst evidovali hygienici na jaře. "Je možné, že po návratu dětí do škol a mateřinek nemocných přibude," upozornila hygienička Daniela Fránová.

Výskyt onemocnění se pohybuje v cyklech, nyní jsou počty nemocných na vrcholu. "Záleží to na tom, jak dorůstá populace dětí, které ještě neštovice neměly," dodala Fránová.

Nejčastěji nemoc postihuje děti prvních a druhých tříd, objevuje se ale i u dospělých.

Epidemie na Vysočině

Na Vysočině se dá hovořit o epidemii planých neštovic. Více případů se začalo objevovat už na jaře a situace přetrvává i přes léto.

"Případy planých neštovic se objevují každoročně, ale letos je to ve větším měřítku. Vyšší počty se objevují vždy po pěti až sedmi letech, podobně jako u ostatních onemocnění šířících se vzduchem," uvedla Alena Dvořáková z jihlavské Krajské hygienické stanice. V letošním prvním čtvrtletí bylo na Vysočině zaznamenáno 997 případů planých neštovic a ve druhém už 1 584 nemocných.

Planým neštovicím nelze předejít. Existuje sice očkovací látka, ale používá se jen výjimečně například u lidí jedoucích do ciziny nebo u dětí s jiným závažným onemocněním, kterým by plané neštovice mohly zdravotní stav zkomplikovat.

V dětském věku má onemocnění převážně lehký průběh. U dospělých, i když se nakazí jen výjimečně, může tato infekce vyvolat komplikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám