Hlavní obsah

Začal fungovat registr odmítačů dárcovství orgánů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří nesouhlasí s posmrtným odběrem orgánů, to od září mohou vyjádřit na zvláštním formuláři a zaslat ho do Národního registru osob, které nesouhlasí s posmrtným odběrem.

Foto: Martina Váňová
Článek

"Každý člověk má možnost za svého života vyjádřit nesouhlas s tím, aby po jeho smrti byly ze zemřelého těla odebrány tkáně a orgány vhodné k transplantaci. Od 1. září je ale tento nesouhlas přísně centrálně evidován a lékaři mají povinnost se před odběrem přesvědčit o vůli zemřelého," sdělil Milan Špaček, náměstek ministryně zdravotnictví.

Záchrana života

Dodal, že každý by si své rozhodnutí měl ale velmi pečlivě zvážit. "Vždyť darované orgány zachraňují v akutních případech životy mnoha lidem a dalším umožňují prodloužení spokojeného života o mnoho let," vysvětlil Špaček. "A nikdo neví, kdy je sám bude potřebovat."

V České republice i nadále platí, že pokud se člověk za svého života nevyjádří jinak, má se za to, že souhlasí s posmrtným odběrem orgánů. Znamená to tedy, že ten, kdo nebude v registru odmítačů orgánů uveden, je automaticky dárcem.

Náležitosti nesouhlasu

Nesouhlas s dárcovstvím orgánů musí podle zákona obsahovat  určité náležitosti. Proto ministerstvo zdravotnictví vytvořilo jednoduchý formulář, kde jsou:

- údaje o osobě nesouhlasící s posmrtným odběrem orgánů;

- údaje o rozsahu nesouhlasu. Zde jsou vyjmenovány jednotlivé orgány, například srdce, játra, plíce, ledviny, tenké střevo, slinivka břišní atd. a pacient může zaškrtnout, které si nepřeje darovat;

- případné následné zrušení již dříve vysloveného souhlasu;

- údaje o zákonném zástupci. 

Povinnost lékařů

Lékaři v případě úmrtí člověka, u něhož by šlo odebrat orgány k dalšímu využití, mají povinnost informovat se v koordinačním středisku nebo v koordinačním centru transplantací, zda dotyčný za svého života odmítl po smrti darovat orgány. Jeho přání vždy musí být respektováno.

V ČR už je jmenováno 40 lékařů z 11 transplantačních center a tkáňových bank, které provádějí odběry orgánů a mají povinnost se před odběrem na dotyčného informovat v koordinačním středisku nebo centru. Jiným než zatím 40 určeným lékařům nebudou informace poskytovány a nesmějí odběry provádět.

V České republice jsou také přísně odděleny týmy, které transplantace provádějí od týmů, které provádějí odběr orgánů. Od cizinců, kteří žijí na území České republiky nebo zde pobývají a zemřou, je odběr orgánů zakázán.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Necháte se zaregistrovat jakožto odmítač dárcovství orgánů?

Anketa

Necháte se zaregistrovat jakožto odmítač dárcovství orgánů?
Ano
34,9 %
Ne
53,3 %
Nevím
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1074 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám