Hlavní obsah

Za náladovost pubescentů může hormon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Skutečnost, že za výkyvy nálad v pubertě můžou hormony, je všeobecně známa. Vědci z Newyorské státní univerzity však nyní přišli na to, jaký konkrétní hormon je za nevyrovnanost pubescentů zodpovědný. Jde překvapivě o látku zvanou THP, která za normálních okolností uklidňuje, jenže v pubertě působí přesně opačně.

Článek

Američtí vědci uvedli v odborném časopise Nature Neuroscience, že díky jejich zjištění by bylo možné tomuto jevu například za pomoci genetiky zabránit. 

Hormon THP se obvykle objevuje v reakci na stres. Působí v těch částech mozku, které uklidňují mozkovou aktivitu, a u dospělých a dětí před pubertou pomáhá vyrovnat se s úzkostlivými stavy. U dospívajících ale stres naopak zvyšuje. To je údajně dáno tím, že tento hormon působí na specifický receptor, jenž je nejvíce přítomen v té části mozku, která během puberty reguluje emoce. 

Vedoucí studie Sheryl Smithová řekla, že její tým dokáže zmiňovaný receptor geneticky pozměnit a zabránit tak této poněkud nepříjemné stránce dospívání. Bylo by podle ní možné také zablokovat účinky hormonu THP.

Reklama

Související témata:

Související články

Puberta je mnohem složitější pro dívky

Dívky v pubertě trpí depresemi a stresem více než chlapci. Dospívání je složité období, ale pro dívky je horší než pro chlapce. Potvrdili to američtí...

Výběr článků

Načítám