Hlavní obsah

Za léky na erekci muži vydali 232 miliónů

Právo, Václav Pergl

Čeští muži za léky na erekci vydali v loňském roce 232 miliónů korun, ve srovnání s rokem předchozím je to o 4,5 procenta méně. Porucha erekce může přitom být signálem vážného cévního onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Prodej léků na erektivní dysfunkci posledních pět let neustále klesá,“ sdělil Právu Karel Goldmann ze společnosti Taktiq Communications. Uvedl, že jde o přípravky, které nejsou doplňkem stravy, nýbrž léky na předpis. Od roku 2011, kdy skončila patentová ochrana viagry, ceny těchto léků klesají, pacienti si je hradí v plné výši.

Porucha erekce, tedy ztopoření údu, postihuje stále více i mladší muže, ač dříve to byla výhrada pánů nad 60 let. Podle lékařského výzkumu ve věku do 17 let už má poruchu erekce 20 procent mužů, od 18 do 29 let 28 procent, od 30 do 44 let 42 procent, od 45 do 59 let 68 procent a nad šedesát let dokonce 76 procent. Vyplývá to z údajů Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Signál vážnější choroby

Porucha erekce je nemoc jako každá jiná, tvrdí lékaři. Do partnerského vztahu často přináší napětí a bohužel mnohdy i rozvrat a přitom zbytečně. Lékaře vyhledá ale jen necelých 15 % mužů s touto poruchou.

Podle doktora Vladimíra Kubíčka ze Společnosti pro sexuální zdraví porucha erekce může signalizovat i vážné onemocnění. „Může být prvním příznakem dosud skrytého systémového onemocnění, jako je například cukrovka, vysoký krevní tlak, nádorové onemocnění, ale i onemocnění nervové soustavy,“ soudí doktor Kubíček.

Za vším často bývá kornatění tepen, onemocnění prostaty anebo deprese. Ve velkém počtu případů mohou poruchy erekce pak způsobovat i léky užívané k léčbě jiných zdravotních problémů.

Češi se milují rádi

Květen je lásky čas a sexuologové tvrdí, že Češi se milují rádi. V průměru je to asi hodinu týdně. Většinou souloží dvakrát týdně a vždy zhruba 15 minut trvá předehra a 15 minut vlastní milování. Právu to řekl profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu v Praze.

Mladí začínají se sexem dříve. „Poprvé za dvacet let výzkumu se ukázalo, že věk prvního milování se snižuje. Dříve převyšoval 18 let, nyní je to po 17. roce života jak u dívek, tak u chlapců,“ soudí profesor Weiss.

Dodal, že samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo. Někteří tak začínají se sexem už v 15 letech, ojediněle i dříve. Místem prvního pohlavního styku je zpravidla příroda, chalupa nebo chata.

Nevěra je častá

Podle profesora Weisse Češi jsou dost promiskuitní národ a s nevěrou si moc hlavu nelámou. Zatímco v roce 1993 muži přiznali jedenáct partnerek, nyní je to deset, ženy před dvaceti lety jich měly šest, nyní je to pět.

„Muži rádi počet partnerek přehánějí proto, aby stouplo jejich ego, zatímco ženy naopak uvádějí méně partnerů, aby nepřišly do řečí,“ tvrdí profesor.

Češi sice více dbají na chráněný styk, přesto při milování s náhodným partnerem nebo partnerkou 37 % mužů a 40 % žen nepoužívá žádnou ochranu. „Je to velmi nebezpečné, protože může dojít k přenosu pohlavních chorob. A těch se Češi, bohužel, v poslední době obávají stále méně, i když počet nakažených stoupá,“ uzavřel profesor Weiss.

Mužům s poruchami erekce pak doporučil návštěvu sexuologa, protože ta může odhalit již zmíněné, mnohem závažnější zdravotní onemocnění, než je neztopoření údu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám