Hlavní obsah

Vyhřezlé meziobratlové ploténky lze dobře léčit i bez operace

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziobratlové ploténky slouží jako tlumiče mezi obratli. Jakmile dojde k jejich degeneraci nebo k úrazu, hrozí jejich protržení. Rosolovitá jádra plotének se pak můžou dostat z meziobratlového prostoru a tlačit na míšní nervy nebo kloubní pouzdra malých obratlových kloubů. K tomuto tzv. vyhřeznutí plotének dochází nejčastěji mezi 30. - 45. rokem života a obvykle se jedná o velmi bolestivou záležitost.

Foto: Profimedia.cz

Prvotní problémy s ploténkami se projevují jako občasné bolesti zad.

Článek

Prvotní problémy s ploténkami se projevují jako občasné bolesti zad při sezení nebo zvedání těžkých předmětů, a časem se stupňují. U akutní fáze bolest může přejít v mravenčení končetin až k znehybnění určité části těla.

Při prvotních bolestech lékaři obvykle podávají léky proti bolesti, případně doporučují rehabilitaci. Až u 80 % případů se problém vyřeší sám přirozenou cestou, a to do šesti týdnů od vzniku bolesti. V některých případech je ale nutný chirurgický zákrok. Přestože se jedná z 90 % procent o úspěšnou operaci, rekonvalescence může trvat až 12 týdnů. Navíc při operaci hrozí rizika komplikací, včetně infekce. Může dojít k nehybnosti dolních končetin či k inkontinenci.

Navíc i po operaci se může problém opakovat. Ze statistik vyplývá, že k další operaci dochází až u deseti procent případů. Proto se od operací ve většině případů ustupuje.

Léčba pomocí speciálních injekcí

Podle deníku Daily Mail v současné době existuje nechirurgická forma léčby, která může velmi účinně nahradit operační výkon. Jedná se o sérii injekcí s protizánětlivými steroidy, které se za pomoci rentgenu vpichují do páteře.

"Fungují tak, že snižují zánět kolem nervových kořenů, díky čemuž postižené nervy přestanou dělat problémy (obvykle ustane i bolest) a jedinec může opět normálně fungovat. Přičemž tělo se začne zcela přirozeně s vyhřezlou ploténkou vyrovnávat," vysvětluje spinální chirurg Mushtaque Ishaque.

Další odborník - ortoped a spinální chirurg Tom Ember k tomu dodává: "Operace by měla být vždy tou poslední možností léčby. Rizika operace páteře jsou vcelku vysoká a výsledky navíc mohou být variabilní. Zatímco u injekcí jsou téměř nulová rizika a výsledky velmi efektivní, a to především co se týká útlumu bolestí. V drtivé většině případů stačí nemocnému jedna série injekcí, jen kolem 10 % potřebuje další dávku."

Opakování dávky injekcí samozřejmě snižuje výhody této léčby. "Nicméně stále jsou tyto injekce bezpečnější než operace," uzavírá téma vědec Dr. Adam Al-Kashi.

Léčba steroidy bohužel není vhodná pro nemocné s poruchou srážlivosti, u kterých by se mohla vytvořit krevní sraženina po vpichu injekce v páteři a způsobit tak ochrnutí či inkontinenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit vleklých bolestí zad

Dlouhodobé bolesti zad trápí stále více lidí. Vyloučíme-li zdravotní komplikace, je na vině především neustálý shon, sedavé zaměstnání nebo také zbytečné...

Nemoci z dlouhého sezení nelze podceňovat

Celodenní pasivní sezení je morem dnešní doby. Sezení je totiž pro páteř tou nejnamáhavější činností. Ve stoje se aktivují hluboké stabilizační svaly, které...

Výběr článků

Načítám