Hlavní obsah

Většina Čechů tvrdí, že pečuje o své zdraví

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdraví máme jen jedno a péče o něj je důležitá. Vědoma si je toho i většina Čechů. Vyplynulo to z průzkumu agentury Median, v němž 58 % dotázaných uvedlo, že o své zdraví pečuje. Ze zdravotních obtíží si Češi nejčastěji stěžovali na bolest hlavy a nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá snídaně je dobrým zahájením dne

Článek

Jen 12 % respondentů v průzkumu uvedlo, že o své zdraví nepečuje a třetina dotázaných se nevyjádřila jednoznačně (odpověděli „ani ano ani ne”).

Podle průzkumu trápily dotázané v posledních dvanácti měsících nejvíce různé druhy bolestí a průvodní znaky nachlazení a chřipky. Bolehlav postihl 35,2 % respondentů, nachlazení 34 %, rýma 33,9 %, kašel 30,6 % a bolesti zad 29,3 %. Chřipka postihla téměř 27 %, celková únava 24 % a bolesti kloubů potrápily 20,6 % lidí.

Celkově však svůj zdravotní stav hodnotí dotázaní pozitivně (69,9 %). Z toho za zdravé, kteří jsou občas nemocní, se považuje 37,3 % dotazovaných. Za úplně zdravé se označilo 32,6 % respondentů. Ale 7,5 % lidí odpovědělo na otázku „Jaký je váš zdravotní stav?”, že mají vážné zdravotní problémy.

Průzkum trval pět měsíců a proběhl mezi 7377 respondenty ve věku od 12 do 79 let.

Reklama

Související články

Nepodceňovat prevenci se u zdraví vyplatí

Každý by se měl starat o své zdraví. Než na poslední chvíli shánět lékaře a trápit se nemocemi, je určitě lepší docházet na preventivní lékařské prohlídky....

Výběr článků

Načítám