Hlavní obsah

Vedlejší účinky chemoterapie, o kterých se příliš nemluví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní problémy dokážou život pěkně zkomplikovat. Při závažnější nemoci se člověk navíc musí často potýkat i s nepříjemnými vedlejšími účinky, které patří k léčebnému procesu. Ne vždy ale o takových problémech dokáže lékař pacienta spolehlivě informovat. Třeba o tom, že i dlouho po chemoterapii se můžete potýkat s vážnými neduhy v oblasti sexu.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nepříjemných následků prodělané chemoterapie mohou být i problémy při sexu, často nastává celkový nezájem o milostný život.

Článek

Své by o tom mohla vyprávět jednatřicetiletá Kristen Howardová, u které lékaři v roce 2011 diagnostikovali nádorové onemocnění, tzv. Non-Hodgkinův lymfom.

V průběhu léčby podstoupila chemoterapii, kvůli níž přišla o vlasy, trpěla žaludečními problémy, depresemi, výkyvy nálad. Jak ale sama uvedla, nic z toho pro ni nebylo tak stresující, jako následné nepříjemnosti v oblasti sexu a milostného života, které posléze nastaly a některé trvají prakticky stále.

Chemoterapie ovlivňuje sexuální touhu

Konkrétně se jednalo například o výrazně zvýšenou bolestivost při styku, zhoršenou schopnost dosáhnout orgasmu, později i o celkový nezájem o sex. „Dlouhou dobu mi trvalo, než jsem zjistila, že všechny sexuální problémy jsou spojené s chemoterapií. Jednoduše jsem předpokládala, že moje potíže byly spíše psychologického rázu,” uvedla Kristen pro Daily Mail.

Její vyjádření potvrzuje i zpráva American Cancer Society. „Častější nebo dlouhodobější průběh chemoterapie u žen velmi často ovlivňuje hladinu sexuální touhy. Podepisují se na tom i vedlejší fyzické účinky jako žaludeční nevolnosti, únava a slabost.”

Největší potíž je ale v tom, že na nepříznivé účinky léčby, projevující se právě v oblasti milostného soužití, ne každý lékař předem upozorní. Ženy to pak mnohdy berou jako své osobní selhání.

Novomanželka s nezájmem o sex

„Manžel mi byl skvělou oporou. Každý den mi dokola opakoval, že moje holá hlava je sexy. Já jsem ale byla frustrovaná, protože jsme měli chvíli po svatbě, a já jako novomanželka naprosto zklamala,” vysvětluje Kristen svoje pocity.

„Možná že kdyby se mnou o těchto problémech někdo mluvil, nebrala bych to jako svoje selhání, ale jako jeden z nepříjemných důsledků léčby. Lékaři by i o sexuálních problémech ve spojitosti s chemoterapií určitě měli více informovat.”

S tím souhlasí i psycholožka Leslie Schoverová. „O sexu všeobecně se mnozí lidé stydí mluvit, sexuální diskuse ve spojitosti s rakovinou by ale rozhodně měly být povinnou součástí. Je proto třeba zapracovat na vzdělání lékařů i terapeutů, kteří s pacienty s rakovinou jsou nejvíce v kontaktu.” Dalším důležitým bodem je také fakt nebát se svého lékaře zeptat na cokoli, co dotyčného trápí.

Kladné zkušenosti s dostatečnou informovaností o nepříjemných vedlejších účincích chemoterapie, a to i v oblasti sexu, má pouhých 30 procent žen, které podobné onemocnění postihlo.

Reklama

Související články

Bludy, které o rakovině kolují na internetu

Když se člověk dozví, že má rakovinu, jde o jeden z největších zásahů do jeho života. Po prvotním šoku se projeví touha vyhledat si co nejvíce informací ze...

Výběr článků

Načítám