Hlavní obsah

Vědci radí: Zbavte se fritovacích hrnců

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MALAGA

Španělský vědecký tým nedávno zkoumal vliv olejů na zvyšování krevního tlaku. Závěry byly více než jednoznačné. Oleje používané k fritování jsou naprosto nevhodné. Zdravější je jen smažení na olivovém oleji, ovšem nesmí se víckrát přepalovat.

Foto: Josef Zajíc

RWE City Cross Sprint 2014 - Ostrava: Hlavní cena pro muže i ženy. 7.3.2014

Článek

Ve Španělsku totiž zjistili, že jedině olivový olej má pozitivní účinky a nepůsobí zvyšování krevního tlaku. Ale ani tento kvalitní olej však není zdraví prospěšný, používá-li se na smažení několikrát po sobě.

Vědci proto vzkazují, že se olej ve fritézách musí měnit po každém smažení, což je však značným plýtváním, nebo se tyto přístroje k úpravě pokrmů nemají používat vůbec.  

Dobrá pověst slunečnicového oleje zkrachovala

Vedoucí týmu, doktor Federico Soriguer, zkoumal několik druhů olejů a zjistil, že i kvalitní slunečnicový olej ve srovnání s olivovým na celé čáře prohrál. Konzumenti oleje ze semen slunečnice totiž měli několikanásobně častěji vyšší krevní tlak oproti osobám, které ve své kuchyni využívají olej olivový.

Hlasujte v anketě na konci článku:
Používáte fritovací hrnec?

Vliv středomořské kuchyně bohaté na mořské plody, zeleninu a olivový olej je na zdraví člověka prý neoddiskutovatelný a podle Soriguera by se tyto ingredience měly stát součástí jídelníčku každého, koho trápí vysoký tlak a choroby kardiovaskulárního systému.

I olivový olej ztrácí při přepalování kvalitu

V druhé části výzkumu se španělští experti zaměřili na vliv fritování na krevní tlak a zdraví srdce. Zjistili, že jedna dávka oleje, která je použita ke smažení více než jednou, je zdravotně značně závadná. Přitom je jedno, zda se používá slunečnicový nebo olivový olej.  

Podle Soriguera se totiž i olivový olej po několikanásobném použití, jak jsme u fritéz zvyklí, začne rozpadat a ztrácet blahodárné účinky. Naopak v něm začnou vznikat závadné sloučeniny.

Anketa

Používáte fritovací hrnec?
Ano, často
15,9 %
Jen zřídka
33,6 %
Ne, nikdy
50,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1073 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám