Hlavní obsah

Vědci chtějí vyvinout zdravější pizzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Pizza je velmi oblíbeným pokrmem mnoha národů na celém světě. Bohužel se příliš nehodí do racionální zdravé stravy. Američtí vědci tvrdí, že našli způsob, jak ji připravit zdravější. Klíčem přípravy "zdravé" pizzy je podle Američanů delší doba pečení při vyšší teplotě a také delší doba kynutí. Potom se prý v těstě vytvoří více antioxidantů, tedy látek, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Článek

Američtí vědci zkoumali účinek různých způsobů pečení pizzy. Měli dvě různá těsta z celozrnné mouky, použili různou teplotu pečení od 204 do 285 stupňů Celsia a také různý čas na pečení - od sedmi do 14 minut. 

Zjistili, že při dlouhém pečení se hladina antioxidantů zvýšila až o 60 procent a při vysokých teplotách až o 82 procent. Záleželo na typu mouky a použitém testu na antioxidanty. Velký vliv měla také doba kynutí těsta, v průměru nechávali těsto kynout 18 hodin. 

"Zvýšení množství antioxidantů lze vysvětlit chemickými reakcemi způsobenými droždím v těstě, které má více času uvolnit antioxidantové složky," řekl vedoucí studie Jeffrey Moore. 

Používali pouze celozrnnou mouku, protože cenné látky jsou v obalu zrna, které se při výrobě bílé mouky odstraňuje. Při použití rafinované mouky by zřejmě ani delší pečení, vyšší teploty ani delší kynutí takový účinek na vznik zdravější pizzy nemělo.

Britský expert ale varuje, že zdravější těsto pizzy může lidi svádět k tomu, že si budou vybírat méně zdravou náplň. "Raději bych viděl, kdyby si každý snědl denně svých pět porcí zeleniny a ovoce, než onu zdravější pizzu," řekl Jacqui Lowdon z britské dietetické společnosti. "To může lidi svádět dávat si na pizzu více tučného sýra a salámu. Tímto způsobem se lidi nenaučí stravovat zdravěji," dodal. 

Reklama

Související témata:

Související články

Rychlé občerstvení ohrožuje ženskou plodnost

Ženy, které často konzumují jídla z rychlých občerstvení, si tím snižují možnost otěhotnění. Nejhorší jsou smažená jídla. Odborníci zjistili, že transmastné...

Tvaroh je výhodný nejen pro redukční dietu

S tvarohem si většina lidí spojuje hubnutí. Je to potravina pro zmíněný účel jako stvořená. Má málo kalorií, v light podobě je téměř bez tuku, a přesto přináší...

Výběr článků

Načítám