Hlavní obsah

Večeře v rodinném kruhu si dennodenně dopřává jen devět procent Čechů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina obyvatel České republiky miluje večeře v rodinném kruhu, bohužel jen málokdo si je dopřává. Podle rozsáhlého průzkumu pivovaru Velkopopovický Kozel, kterého se zúčastnilo přes tisíc lidí, se každý den u večeře sejde jen devět procent rodin, přičemž dalších 60 % tak činí maximálně třikrát do týdne.

Foto: Profimedia.cz

Společné rodinné večeře jsou dnes velkou vzácností.

Článek

Z výzkumu dále vyplynulo, že se u nás obecně začíná večeřet kolem 16:30 a do 19:00 je 70 % lidí po jídle. Na pozdní večeře si nepotrpí v Pardubickém kraji, kde po 19. hodině večeří pouze 2,4 % dotázaných. Největší opozdilci jsou pak v Praze, kde toto číslo představuje 36 % obyvatel.

V menších městech se pak obecně večeří v průměru o půl hodiny dříve než v těch větších. Pro obyvatele Čech je navíc mnohem důležitější teplá večeře - 44,2 % z nich si dopřává teplé jídlo alespoň 4x do týdne, zatímco v případě Moravanů je to pouze 28,4 %. Desetina obyvatel východní části naší země pak mívá teplou večeři pouze jednou nebo dvakrát do měsíce.

Více než polovina obyvatel České republiky považuje poctivou večeři s rodinou za pravou odměnu za celodenní práci. Celých 85 % českého národa si k ní čas od času dopřeje také pivo. Čtvrtina z nich alespoň 3x do týdne.

Představa poctivé večeře se pak liší podle pohlaví. Zatímco muži velmi často trvají na tom, aby její součástí bylo maso, ženy lpí na pestré a vyvážené stravě (obsahující zeleninu), kterou si doma samy vlastnoručně připraví. Pro obě pohlaví je pak velmi důležité, aby se jednalo o teplé jídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám