Hlavní obsah

Ve 25 letech jí zjistili rakovinu děložního čípku, dnes nabádá dívky k prevenci

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emily-Rae Rushmerová z anglického hrabství Buckinghamshire jako téměř každá žena počítala s tím, že jednou založí vlastní rodinu. Její sen se ale rozplynul v pětadvaceti letech, kdy jí lékaři diagnostikovali pokročilé stadium rakoviny děložního čípku.

Foto: Profimedia.cz

Emily-Rae Rushmerová

Článek

Emily-Rae Rushmerová byla až do diagnózy zdravá mladá žena, která si užívala života. V listopadu minulého roku jí ale lékařská diagnóza zcela změnila pohled na svět.

Kvůli vážnému zdravotnímu stavu musela co nejdříve podstoupit operační zákrok, při kterém jí byla odstraněna děloha (hysterektomie). Její sen o vlastní rodině se najednou rozplynul.

Kvůli radioterapii navíc prodělala předčasnou menopauzu, v důsledku stresu se u ní navíc rozvinula alopecie (neinfekční onemocnění způsobující vypadávání vlasů a ochlupení).

Foto: Profimedia.cz

Emily-Rae Rushmerová ukazuje jizvu po prodělané operaci.

Ze všeho se stále zotavuje. To jí ale nebrání v tom, aby i při probíhající léčbě nebojovala za ostatní.

Jak sama tvrdí, aby se další ženy vyhnuly podobnému osudu, bylo by vhodné, aby Britská národní zdravotnická služba snížila věkovou hranici, od kdy je ženám doporučováno podstupovat pravidelné gynekologické stěry, které mohou odhalit počáteční problémy.

Varovné příznaky rakoviny děložního čípku
Silné krvácení nebo velké změny menstruačního cyklu
Krvácení po styku
Neobvyklé výtoky z pochvy

„Na počátku jsem byla doslova zděšená, že nebudu moci mít vlastní děti. Teď to ale vypadá, že jsem spíše měla veliké štěstí, že se na vše přišlo,” cituje její vyjádření Daily Mail.

„Abych byla upřímná, na test bych asi nešla, dokud by se neobjevily vážné potíže. Bylo mi pětadvacet a žádné potíže jsem neměla, nečekejte na ty vaše,” nabádá šestadvacetiletá mladá žena.

Národní zdravotnická služba v zemi zve na provedení testu ženy od 25 do 49 let každé tři roky. Od padesáti do šedesáti pak každých pět let.

Screening v Česku

V České republice se v rámci běžných gynekologických prohlídek u žen provádějí jednou ročně tzv. cytologické stěry, které vyhodnocují odběr z děložního čípku, úspěšnost odhalení nebezpečných buněk je cca 60 až 70 %.

Existuje ale i nový test, jehož úspěšnost je téměř 90 %. Lze si ho vyžádat u svého gynekologa, ženy při něm hradí pouze odběrový materiál a pomůcky (cca 500 Kč). Samotné vyšetření je hrazeno pojišťovnou.

Jednou z možností, jak se chránit před HPV viry, které způsobují nejen rakovinu děložního čípku, je kromě zodpovědného sexuálního chování i očkování. U dívek ho pojišťovny plně hradí v rozmezí 13 až 14 let věku před prvním pohlavním stykem. Mnozí se přiklánějí k tomu, aby byli očkováni i chlapci, kteří mohou být v pozdějším věku přenašeči infekce.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám