Hlavní obsah

Vaginální infekce postihne během života až 75 procent Češek

Novinky, das

Výskyt vaginálních zánětů způsobených kvasinkovými mikroorganismy (mykózy) a bakteriemi (bakteriální vaginózy) představuje nepříjemnou komplikaci pro každou ženu. Tyto infekce postihnou během života až 75 procent českých žen. Přibližně polovina z tohoto počtu trpí tímto problémem opakovaně.

Článek

Vaginální infekce jsou nejčastěji důsledkem narušení vnitřní mikrobiální rovnováhy v pochvě, kdy může dojít k přemnožení některých mikroorganismů a vzniku zánětů.

Stává se to často:

  • během infekčního onemocnění,
  • užívání hormonální antikoncepce,
  • při antibiotické terapii,
  • v bazénech s chlorovanou vodou
  • při dlouhodobému stresu
  • při kandidóze sexuálního partnera
  • při diabetes
  • při přejídání s nadměrnou konzumací cukrů a u obezity
  • při špatně zvoleném prádle
  • u poruch imunity
  • u dlouhodobého stresu atd.

Na samotné onemocnění pak upozorní nepříjemné svědění, výtok, pálení a často i bolest při močení.

Důležitou roli hraje imunita

V pozadí stále se opakujících vaginálních mykóz a bakteriálních vaginóz může být porucha imunity, a to jak ve formě poruchy obranné reakce organismu, tak i ve smyslu přecitlivělosti.

„Opakované záněty pochvy způsobené kvasinkami jsou velmi častým jevem. K docílení trvalejších výsledků v léčbě tohoto onemocnění jsou mnohdy nutná dlouhodobá opatření podpořená změnou životního stylu, preventivním užíváním antimykotických léků v rizikových situacích, např. během užívání antibiotik,“ říká lékařka Kateřina Koulová.

Pro účinnou léčbu je dobré kromě užívání antimykotik také podpořit imunitní systém ženy. Doporučují se přípravky, které podporují obrannou reakci organismu a účinně tak posilují efekt léčby. Patří sem doplňky stravy jako FemiVaxin HP, přípravky s laktobacily a Wobenzym. Samozřejmostí by mělo být, aby se s ženou léčil i její sexuální partner. Jinak si pár bude zánět dokola předávat.

Vaginální infekce se rozhodně nevyplácí podceňovat a proto, pokud váš problém trvá déle než 4 dny, naštivte svého gynekologa. Odbornou radu naleznete také v on-line gynekologické poradně.

Reklama

Související témata:

Související články

Na intimní problémy s laktobacily

Laktobacily nejsou jen v jogurtech, ale dnes už také v poševních čípcích a dalších pomůckách intimní hygieny. Ubrouscích, mýdlech, pěnách a tak dál....

Vaginální záněty trápí mnoho žen

Díky reklamám na probiotické výrobky jsme si už zvykli na informaci, že je naše tělo osídleno nesčetnými bakteriemi a že je důležité, aby byla přirozená flóra...

Když ženy v klimakteriu ztrácí zájem o sex

Nižší zájem o sex a následné problémy v intimním soužití s partnerem. To jsou potíže, které často vyvolá suchá nebo nedostatečně zvlhčená pochva. Trápí spoustu...

Výběr článků

Načítám