Hlavní obsah

Když ženy v klimakteriu ztrácí zájem o sex

Právo, Petr Veselý

Nižší zájem o sex a následné problémy v intimním soužití s partnerem. To jsou potíže, které často vyvolá suchá nebo nedostatečně zvlhčená pochva. Trápí spoustu žen v klimakteriu. Neztrácejte čas a začněte s léčbou co nejdříve. Možností se nabízí celá řada.

Článek

Některé se snaží tyto trable řešit zvlhčovacími krémy nebo gely (lubrikanty). Těch je v lékárnách slušný výběr. Musí jen vyzkoušet, který bude vyhovovat právě jim.

Jiné ženy se pokoušejí tuto a další nepříjemnosti doprovázející klimakterium (pocení, návaly horka, nespavost atd.) vyřešit pomocí hormonálních tabletek. Připomínají antikoncepční pilulky a odborně se jim říká hormonální substituční terapie (substituce znamená náhradu).

Zajímejte se o lokální preparáty

Méně známým, ale velice efektivním řešením mohou být lokálně, působící krémy, čípky, tablety nebo speciální kroužek z měkké hmoty obsahující ženský hormon estrogen. Nezlepšuje jen zvlhčení pochvy, ale vůbec její kondici.

Výhodou těchto preparátů v porovnání s hormonálními pilulkami je to, že působí hlavně lokálně a jejich dávka, která vstupuje do krve a zasahuje i do jiných oblastí těla, je velice nízká. Z toho logicky vyplývá, že menší bývají i jejich nežádoucí vedlejší účinky.

Dávkování krémů a gelů s estrogeny musí žena konzultovat s lékařem. Výhodou prstence, který si zavádí do pochvy, je to, že se z něj estrogen uvolňuje průběžně. Některé ženy si ho před pohlavním stykem vyjmou, aby při něm nerušil. Podle výzkumů však jen deset procent mužů kroužek pociťuje.

Neztrácet cenný čas

Začít s léčbou nedostatečně zvlhčené nebo suché pochvy je potřeba co nejdříve. Když totiž v důsledku klimakteria, tedy menopauzy, poklesnou hladiny estrogenů, stěny pochvy se ztenčí a jsou méně pružné i vlhké.

Zjednodušeně řečeno je to důsledek horšího prokrvení. Estrogen totiž působí na cévy. S jeho hladinou roste jejich velikost a pružnost. A naopak. Buňky v poševních stěnách pak prořídnou. Stěny jsou sušší a náchylnější ke svědění, podráždění nebo i poškození.

Pohlavní styk pak může být nejen nepříjemný, ale i bolestivý. U některých žen může dokonce dojít po styku ke krvácení.

Pozor na určité léky

Důležité je vědět, že k vysychání řady sliznic, tedy nejen té v pochvě, mohou výrazně přispívat i určité léky. Třeba na alergii (antihistaminika). Některá antidepresiva snižují pohlavní touhu, ale tím pádem i zvlhčení. Klesající nebo kolísající hladiny estrogenu v organismu ženy zvyšuje i riziko vaginálních infekcí. Zároveň s nimi totiž kolísá také pH v pochvě a tím se může narušit přirozená bariéra jemně kyselého poševního prostředí, které nevyhovuje většině bakterií. Snáze pak dojde k infekci. Více na: www.ordinace.cz nebo se zajímejte o Knihu knih o menopauze (nakladatelství Fortuna print).

Přírodní prostředky

Pokud jde o alternativní prostředky, není jimi jen gel s olejem tea tree, který zpopularizoval Vieweghův Román pro ženy. Na zmírnění suché pochvy a dalších příznaků lze vyzkoušet i přípravky obsahující extrakt z ploštičníku větevnatého, preparáty s fytoestrogeny případně krém s kořenem lékořice.

Pokud žena začne jíst potraviny obsahující sóju, může tím také zmírnit nepříjemné jevy doprovázející menopauzu. Důležité je i to, aby dostatečně pila vhodné tekutiny. Spolehlivým ukazatelem toho, jak se jí to daří, bývá barva moči. Když je tmavá a je cítit, pije obvykle málo.

Reklama

Související témata:

Související články

Když příroda udělá chybu

Ten případ vypadá neuvěřitelně. Vezmu to však popořádku. Žen, které mají příliš úzkou pochvu, není mnoho. Ale jsou. Ještě vzácnější bývají případy, kdy ji dámy...

Jak předejít nepříjemným výtokům

Nejčastějším problémem, kvůli kterému žena navštíví gynekologa, je svědění a výtok z pochvy. A nejběžnější příčinou těchto bakteriálních a kvasinkových infekcí...

Výběr článků

Načítám