Hlavní obsah

V rakovině tlustého střeva patří ČR smutné prvenství

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

V rakovině tlustého střeva a konečníku patří České republice v přepočtu na počet obyvatel smutné první místo na světě. Ročně je u nás nově evidováno 7500 případů tohoto onemocnění a více než pět tisíc lidí zemře.

Foto: Stanislava Dvořáková

Umělecký kovář František Bečka rozezněl návštěvníkům výstavy svoji sbírku srdcí bývalých zvonů jako poctu pro všechny zrekvírované zvony světa.

Článek

"Pokud by se měl vyrovnat poměr mezi počtem pacientů a počtem úmrtí, mělo by v Česku na tuto diagnózu zemřít ročně maximálně tři tisíce lidí," řekl

přednosta interního oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze docent Miroslav Zaoral.

Podle něho je prevence dvojí. Primární, spočívající ve správných stravovacích zvyklostech a zdravém životním stylu, a sekundární, jejímž obsahem je vyhledávání osob, které mají vysoké riziko tohoto onemocnění, i jejich léčba. Jsou to většinou lidé, v jejichž rodině se onemocnění vyskytuje.

Podle docenta Pavla Kohouta z Fóra zdravé výživy rakovina tlustého střeva a konečníku představuje 14,5 procenta všech nádorů u českých mužů a 10,4 procenta nádorů u žen. Nejvíce postihuje lidi nad 70 let, ale bohužel se tyto nádory objevují už i u adolescentů ve věku 15 až 19 let.

Důležitost životosprávy

Docent Kohout soudí, že přestože nemoc vzniká hlavně na podkladě genetických dispozic, velmi ji ovlivňují i životospráva a životní styl. A to až ze čtyřiceti procent.

Současný způsob života vede k tomu, že jíme energeticky bohatou stravu obsahující hodně živočišných tuků, cukru či soli. Naopak stále máme ve svém jídelníčku málo zeleniny a ovoce, které jsou důležitým zdrojem vlákniny a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva a konečníku.

Tamara Starnovská ze stejného fóra dodává, že vrcholem moderní doby jsou oblíbené konzervované produkty, polotovary či instantní směsi. "Ve stravě, v níž chybějí čerstvé suroviny, je nedostatek potřebných ochranných látek, zejména vitamínů a vlákniny," uvedla. Jak upozornila, příprava pokrmů, v nichž převažuje smažení a opékání na tuku, je horší než vaření a dušení.

"Při oblíbeném grilování vznikají ještě produkty spalovaných tuků a bílkovin z odkapávající šťávy a tuku do rozžhaveného dřevěného uhlí, které se v podobě kouře vracejí zpět na připravovaný pokrm. Tyto látky nejen dráždí sliznici zažívacího traktu, ale podporují vznik nádorového onemocnění," uvedla Starnovská.

Malý zájem o test

Už čtyři roky mají občané starší padesáti let možnost nechat si bezplatně udělat test na karcinom tlustého střeva. Podle docenta Zaorala se jím prokáže přítomnost krve ve stolici, která může být signálem přítomnosti zhoubného nádoru.

Test je jednoduchý. Spočívá v nanesení nepatrné části stolice na testovací proužek. Lékař do vzorku kápne indikační čidlo, které okamžitou změnou barvy přítomnost krve ve stolici prokáže.

"Pacient je tak hned informován o výsledku testu. Je-li pozitivní, jde na speciální kolonoskopické vyšetření, které určí příčiny krvácení. Na vině totiž nemusí být nádor, ale může jít třeba o zánět nebo hemeroidy. Léčba je vždy zajištěna," ujistil Zaoral.

Jaká je prevence

Zařaďte do jídelníčku dostatečné množství vlákniny - jezte ovoce, zeleninu a cereálie s přiměřeným obsahem energie, tuků a bílkovin.

Dbejte, aby množství energie odpovídalo energetickému výdeji.

Udržujte si ideální tělesnou hmotnost.

Zaměňte živočišné tuky za rostlinné.

Omezte kouření či nejlépe kouřit přestaňte.

Množství alkoholu by nemělo přesahovat 20 až 30 gramů denně.

Zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky, výhodné jsou zakysané s živou flórou.

Dbejte na dostatečnou fyzickou aktivitu. Pohyb urychluje posouvání obsahu střev, a tím zkracuje dobu kontaktu karcinogenů se sliznicí tlustého střeva.

Snažte se vyvarovat stresu.

Po Německu je Česko druhým státem, který zavedl bezplatné protinádorové prohlídky. Zapojila se do nich většina praktických lékařů. Vyšetřili však dosud jen 20 procent pacientů, pro něž je prohlídka určena.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina tlustého střeva denně zabije 16 osob

České republice patří jedno smutné světové prvenství. Máme nejvíce lidí nemocných rakovinou tlustého střeva v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Je to dáno...

Ibuprofen zabírá na rakovinu tlustého střeva

Ibuprofen, tabletka tišící bolest, se možná stane účinným lékem proti rakovině tlustého střeva. Ve Spojených státech už ho odborníci doporučují jako prevenci...

Výběr článků

Načítám