Hlavní obsah

Hypnóza může u některých operací nahradit anestezii, tvrdí lékař. Zlepší se i rekonvalescence

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celková anestezie, kterou lékaři využívají ke zklidnění jedince během operace, je koktejlem několika silných léků, které mají celou řadu vedlejších účinků. Ty se mohou projevit bezprostředně, ale i několik měsíců po zákroku. Lékaři se proto snaží hledat alternativy - jedním z řešení může být hypnóza v kombinaci s lokální anestezií.

Foto: Profimedia.cz

Hypnóza může pomoci zklidnit pacienta před operací i během ní. Ilustrační foto

Článek

Dobře provedená celková anestezie není pro zdraví nebezpečná, nicméně její vedlejší účinky mohou u některých lidí značně znepříjemnit nejen první dny po operaci.

Podle vědecké studie z roku 2013 mělo až 24 % lidí po probuzení z chirurgického zákroku delirium, přičemž 15 % z nich pociťovalo nepříjemnosti s pamětí nejméně tři měsíce po operaci. Čím starší lidé při celkové anestezii byli, tím bylo poškození paměti patrnější.

Celková anestezie ale také může oslabit imunitní systém, a významně tak zpomalit rekonvalescenci po operaci.

Proto tým amerického lékaře Lorenza Cohena z integrativní medicíny MD Anderson ve své studii přistoupil k náhradě celkové anestezie hypnózou v kombinaci s lokální anestezií.

Ayahuasca: Halucinogenní nápoj, šílená droga či dobrý parťák psychiatrů

Muži

„Zatímco chirurgové operují, hypnoterapeuti pomáhají jedincům soustředit všech pět smyslů na jedno místo, což má zklidňující efekt. Používají k tomu uklidňující hlas. Na hypnózu jako takovou se přitom nemocní nijak speciálně nepřipravují. Naopak, setkávají se jen jednou těsně před operací,” vysvětluje pro Daily Mail doktor Cohen.

U většiny pacientů je přitom ještě kromě hypnózy podáno lokální anestetikum, které znecitlivuje místo, kde chirurg provádí řez. Některým lidem pak také podávají lék proti bolesti.

„Myšlenka hypnoterapie spočívá i ve sdílení odpovědí a strachu či úzkostí. Proto se doposud tato terapie využívala i před operacemi, aby se snížil strach a úzkost nemocných ze zákroku,” upozorňuje Cohen.

V USA poprvé „zmrazili“ a po operaci oživili pacienta

Věda a školy

Přestože si je doktor Cohen vědom, že mnohé náročné a dlouhé operace se pravděpodobně nikdy zcela neobejdou bez celkové anestezie. Hypnosedace může být podle něj řešením u menších operací. Jeho zkušenosti s více jak 50 zákroky při rakovině prsu to potvrzují.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní šetrné léčby prostaty

Nezhoubné bujení prostaty (BHP) ztrpčuje život celé polovině šedesátníků. Mají problémy s močením, a právě ty je obvykle doženou k lékaři. Společně s jejich...

Výběr článků

Načítám