Hlavní obsah

V Olomouci začali využívat novou metodu odebírání žil

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Lékaři z Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci (FNO) začali jako první v České republice využívat novou metodu pro odebírání žil z dolních končetin pacienta. Žíly jsou určeny k přemostění věnčité tepny na srdci, tedy k takzvanému bypassu. Nová metoda je podle kardiochirurgů k dolním končetinám pacienta šetrnější než tradiční postupy.

Článek

"Dosud se používaly jen dva způsoby. Buď se kůže nad žílou rozřízla po celé délce, nebo se provedly tři řezy za sebou. Nová metoda umožňuje provést jen dva asi dvoucentimetrové řezy a s pomocí speciálního endoskopu žílu vytáhnout," vysvětlil přednosta kliniky Petr Němec.

Žilní štěpy se odebírají v délce od 15 do 30 cm. Tým operatérů podle přednosty zároveň otevře pacientovi hrudní koš, vyňatými žilami přemostí zúžené místo na věnčité srdeční tepně. Operace trvá takřka čtyři hodiny. Přístroj získala klinika zdarma.

"Tento typ operací jsme totiž začali v republice provádět jako první a máme se stát školicím pracovištěm pro další kolegy," uvedl Němec. Postup podle jeho slov teprve nedávno zavedla některá evropská pracoviště a olomoučtí odborníci se na něj byli podívat v Belgii.

Lékaři FNO použili novou metodu u dvou pacientů. Operaci přímo na sále přihlíželi také jejich kolegové z Ostravy a Brna. "Je to mnohem šetrnější způsob, protože chirurgické rány na končetinách jsou menší a hojení potom probíhá rychleji," poznamenal přednosta.

Tři čtvrtiny pacientů, kteří jsou hospitalizováni na Kardiochirurgické klinice FNO, trpí podle něj ischemickou chorobou srdeční a většině z nich pomůže právě takováto operace. "Loni jsme bypass provedli asi sedmi stům padesáti pacientům," dodal. Olomoucká nemocnice je právě v oblasti kardiochirurgie spádovým zařízením pro celý Olomoucký a také Zlínský kraj, tedy takřka pro 1,8 miliónu obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám