Hlavní obsah

V Norsku zakáží kouření v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NORSKO

Mezi zeměmi, které jsou v postupu proti kouření nejtvrdší, se směle může řadit na přední místa Norsko. Jeho vláda chce od letošního roku zavést taková opatření, která povedou k zákazu kouření ve všech barech a restauracích.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Cílem tohoto opatření je podle ministra zdravotnictví ochrana zaměstnanců i hostů před pasivním kouřením. Pokud bude zákaz na jaře schválen parlamentem, postaví se Norsko po bok některých států a měst v Kanadě a USA, v nichž je také zakázáno kouření na veřejných místech.

Chybí podpora opozice

Je ale třeba poznamenat, že menšinová norská vláda zatím nemá podporu opozičních stran jistou. V současnosti je v této zemi právní úprava taková, že všude od železničních zastávek až po úřady s více než jedním zaměstnancem musí být kouření zakázáno.

Tento zákon ovšem nezaručuje žádnou ochranu před pasivním kouřením osobám, které pracují ve službách. V restauracích a barech by dnes měly být vymezeny části pro nekuřáky, které by měly mít oddělený větrací systém. Tyto úpravy jsou ale jen zřídka prosazeny a obvykle si žádají jen stavbu nepraktických zdí a dveří.

Výjimky nebudou

Pokud ovšem navržená úprava projde, bude Norsko první zemí, která zákaz kouření aplikuje na celé své území bez výjimky. Pozornost si přitom rozhodně zaslouží to, že se na návrhu přísného postupu shodli zástupci všech skupin včetně zaměstnavatelů a odborů.

Ministerstvo považuje podobnou změnu za důležitou, neboť ve čtyř a půlmiliónovém Norsku umírá ročně 350 až 550 osob na následky pasivního kouření.

Související témata:

Související články

Švédové moc nekouří, zato pořádně šňupou

Světová zdravotnická organizace stanovila cíl, jehož by se měly všechny země snažit dosáhnout. Počet kuřáků by měl být menší než 20 procent populace - kouřit...

Boj proti kouření bude pokračovat

Od podzimu přistoupila Evropská unie k tomu, že věnuje velkou plochu na krabičkách cigaret upozornění na škodlivost kouření. Schválenými nápisy jsou: Kouření...

Výběr článků

Načítám