Hlavní obsah

V letních vedrech opatrně s alkoholem

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pít alkohol, když jsou vedra? Lékaři tvrdí, že raději ne a když, tak velmi střízlivě. Samozřejmě že jedno pivko neškodí, ale na pozoru se musejí mít hlavně ti, co mají vysoký krevní tlak.

Foto: Profimedia.cz

Alkoholické nápoje nejsou vhodné pro letní dny.

Článek

„Alkohol obecně způsobuje rozšiřování cév. A podobně účinkuje i horko. Ve vedrech se tyto dva účinky sčítají a může dojít například k mrtvici,“ říká žilní specialista doktor Milan Kubek, který je zároveň prezidentem České lékařské komory.

Vysvětluje, že velice dobře se cítíme například v moravském sklípku, ale v okamžiku, kdy z něj vyjdeme ven na sluníčko, tak to na nás působí „jako rána palicí do vazu“.

„Dojde k náhlému a velkému poklesu krevního tlaku a pacient může i zkolabovat,“ říká Kubek. Dodává, že v létě je nezbytné dodržovat pitný režim a pít, i když nemáme žízeň, denně alespoň 2 až 3 litry tekutin.

Pozor zejména na tvrdý alkohol

„Do těchto tekutin ale nelze zařadit například kávu nebo alkohol, protože odvodňují tělo a působí dehydrataci organismu,“ tvrdí Kubek.

Doporučuje, když třeba cestujeme na dovolenou letadlem, jako prevenci žilní trombózy pohybovat končetinami nebo se projít, hodně pít, ale nedávat si v letadle alkohol ani kávu.

Zvýšilo by se tím riziko dehydratace organismu a my bychom se mohli cítit špatně. Kubek připouští, že pivo nebo dvě deci vína k večeři zdravému člověku ani v horku neškodí.

„I ten by se ale měl vyvarovat tvrdých alkoholických nápojů. Ty jsou v létě absolutně nevhodné a panáka bychom si měli dát opravdu jen výjimečně. Ostatně kdo by v tom vedru měl na to chuť…“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám