Hlavní obsah

V kancelářích se daří mikrobům

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ARIZONA

V kancelářích číhá mnohonásobně vyšší riziko nákazy infekčními chorobami než na veřejných záchodcích. K tomuto šokujícímu závěru dospěli mikrobiologové z arizonské univerzity v USA.

Foto: Jana Matějíková

Hornická desítka - ilustrační foto

Článek

Na základě výzkumů zjistili, že nejrůznějším choroboplodným zárodkům se skvěle daří především na telefonních sluchátcích, dále pak na počítačových klávesnicích a myších.

"V kancelářských prostorách se nachází až 400krát více zdraví nebezpečných mikroorganismů než na záchodovém prkýnku," uvádějí v nedávno zveřejněné zprávě.  

Přežívají až tři dny

Na telefonních přístrojích jich odhalili v průměru 25 127, na klávesnicích 3 295 a na povrchu myší kolem 1 670. Aby se nebezpečné mikroby v kancelářském prostředí šířily a množily, stačí když osazenstvo kašle a kýchá.

"Některé bakterie jsou schopny přežít na povrchu pracovních pomůcek až tři dny," tvrdí arizonský imunolog Charles Gerba.

Podle něj je nebezpečí infekce v těchto prostorách vyšší z prostého důvodu. Nebývá totiž zvykem si po zavěšení telefonního sluchátka okamžitě umýt ruce, jak to běžně děláme po použití WC.

Reklama

Související témata:

Související články

Co je zdravotně závadná potravina

Občas se zákazník setká s označením zdravotně závadný výrobek nebo výrobek nevyhovující mikrobiologickým požadavkům. Co by si vlastně měl pod touto klasifikací...

Když trávení správně nefunguje

Všude kolem nás žijí mikroorganismy, mezi které patří např. mikrobi či bakterie. Žijí nejen v nejbližším okolí, ale i přímo v našem těle, v trávicích orgánech....

Výběr článků

Načítám