Hlavní obsah

V jediném centru pro pacienty s tuberkulózou ubývá lůžek, lékaři apelují na vytvoření dalších kapacit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí s tuberkulózou meziročně vzrostl o 17 procent, narostl i počet nemocných dětí. Uvedla to Česká pneumologická a ftizeologická společnost u příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března. Nápor pacientů potvrzuje i pneumologická klinika Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. S tuberkulózou tam již měsíc leží také Ondřej. O nemoci otevřeně promluvil před kamerou Novinek.

Ondřej s tuberkulózou v Thomayerově nemocniciVideo: Marek Tereba, Novinky

 
Článek

První příznaky slabosti pocítil Ondřej začátkem zimy. Zhoršení nastalo ke konci ledna, kdy se už rozhodl situaci řešit.

„Průvodní příznaky začaly v půlce prosince, ale já tomu nepřisuzoval velkou váhu, protože jsem lehký astmatik, malinko se občas peru s průduškami, pracuji na horách a hodně sportuji, takže jsem občas malinko nachlazen,“ říká na úvod našeho povídání.

Nestandardní začala být situace až v lednu, kdy „chřipkový“ stav neustupoval. „Byl jsem dušný, malátný, unavený a vzhledem k tomu, že to tři týdny nepřestávalo, tak mi to začalo vrtat hlavou a začal jsem to řešit,“ doplňuje pacient.

Foto: Novinky

Na uzavřeném oddělení strávil Ondřej zatím více než měsíc. Domů se ale hned tak nepodívá

Že to vypadá jako chřipka, sdělil Ondřejovi i jeho profesní lékař. Po týdnu však raději zašel ke svému praktikovi. Ten mu provedl snímek plic a další vyšetření. „Na základě toho mě vlastně hned hospitalizovali na Pneumologické klinice Fakultní Thomayerovy nemocnice,“ prozrazuje s tím, že na oddělení je již déle než měsíc.

Tam má velmi omezený režim. V podstatě nemůže opouštět svůj pokoj, jediné místo, kam může vyjít, je společná zahrada při nemocničním pavilonu. Ta je obehnána dvěma ploty, což psychice pacientů nepomůže.

„Styk s rodinou je omezen pouze na pár minut, a to ještě jen přes plot. Nejhorší ale je fyzická degradace. Psychicky to zvládám, ale bojím se, že přijdou horší chvíle, protože tady ještě nějakou dobu budu,“ svěřuje se.

Foto: Novinky

Vstup do jediného centra, kde se v Česku léčí závažnější formy tuberkulózy, doprovázejí přísná opatření

I našemu setkání předchází důkladná opatření. Před vstupem na oddělení si nasazuji respirátor, na boty návleky a na tělo plášť, to proto, aby se minimalizovalo riziko nákazy. Ta se sice podle lékařů šíří jen u neléčených osob s plicní formou tuberkulózy a kašlem, ale jak mi říká tamní vedoucí lékařka pro léčbu tuberkulózy Emília Kopecká: „Prevence je prevence.“

Centrum pro léčbu tuberkulózy je v pražské Thomayerově nemocnici jediné místo v zemi, kde se nemoc léčí. Pavilon je rozdělen na dvě části. V přízemí se léčí pacienti s „klasickým“ typem tuberkulózy, v patře s multirezistentním.

Své třiadvacáté narozeniny oslavila v nemocnici, leží v ní několik týdnů s tuberkulózou

Zdraví

„Klasická tuberkulóza je citlivá na všechna základní antituberkulotika, kterých je pět. Multirezistentní je naopak necitlivá na dvě základní antituberkulotika,“ vysvětluje Kopecká.

„Kde je chudoba, tam je tuberkulóza“

Nárůst pacientů pociťují u obou forem nemoci. Předloni se na speciálním oddělení léčilo s vážnější formou tuberkulózy 17 pacientů, loni už to bylo 31. Za nárůstem stojí podle lékařky hlavně příliv nemocných osob z bývalého Sovětského bloku.

„Pacienti, které tady máme, jsou většinou sociálně slabší, často bezdomovci. Jak já říkám: ‚Kde je chudoba, tam je tuberkulóza.‘ Pak jsou tu i lidé, kteří přicházejí z východu. Tam ta tuberkulóza není tak podchycená jako u nás. Vidíme i náhodné nálezy. Oni přicházejí třeba na operaci slepého střeva a náhodně se zjistí, že mají tuberkulózu,“ prozrazuje vedoucí lékařka.

Pro tyto pacienty je v Thomayerově nemocnici připraveno celkem 35 lůžek. Dvacet pro citlivou formu, dalších patnáct pro rezistentní. Kapacita zatím dostačuje, s nárůstem pacientů však lékaři napříč republikou apelují na vznik nového centra pro léčbu tuberkulózy. V současnosti o tom jednají s ministerstvem zdravotnictví.

Foto: Novinky

Další centrum pro léčbu tuberkulózy by mohlo vzniknout v Hradci Králové

„Je nezbytné, aby vznikla další centra. Plánujeme Brno a Hradec Králové. Vše ale záleží na financích, stavba takové jednotky není levná,“ říká předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Vladimír Koblížek.

„Už rok se snažíme získat finance z centrálních zdrojů. Bohužel narážíme na to, že finančních prostředků je podle ministerstva zdravotnictví málo,“ doplňuje Koblížek.

„O rozšíření o další lůžka uvažujeme ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde získáváme nové prostory pro výstavbu. Je však nezbytné vyřešit finanční zabezpečení vzniku dalších lůžek. O těchto záležitostech probíhají jednání,“ odpověděl na dotaz Novinek tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Léčba jednoho pacienta stojí 1,5 milionu

Nová centra by měla sloužit hlavně pro pacienty s rezistentní formou nemoci. S běžným typem tuberkulózy se dnes mohou léčit i na běžných plicních odděleních. Tam je podle Koblížka kapacita stále dostačující.

„Nárůst odolných forem TBC, necitlivých na běžná antituberkulotika, je dvojnásobný. O úhradu moderních léků, které zkracují dobu hospitalizace z 18–24 na 6–9 měsíců, musíme žádat zdravotní pojišťovny mimořádně na paragraf 16. Léčba jednoho pacienta stojí kolem 1,5 milionu korun,“ uzavírá přednostka Pneumologické kliniky FTN v Praze Martina Koziar Vašáková.

V Česku přibylo tuberkulózy, polovina nemocných jsou cizinci

Domácí

Přibývá pacientů s multirezistentní tuberkulózou. Léčba je náročná, říká pneumoložka Koziar Vašáková

Neklepat

Reklama

Výběr článků

Načítám