Hlavní obsah

V ČR roste počet kritických stavů při porodu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V dnešní době jsou čeští porodníci stále častěji svědky kritických stavů při porodu, které jsou nebezpečné jak pro rodičku, tak pro dítě. Lékaři proto založili nové internetové stránky sosporodnice.cz, kde se veřejnost může seznámit s formami komplikací a jejich řešením.

Foto: Jaroslav Nakládal
Článek

"Chceme tímto podat pomocnou ruku všem lékařům, kteří se při porodu dostanou do kritické situace. Většinou už nemocnice jsou vybaveny i na sále počítačem s internetem, a tak se mohou v době kritické situace nebo nejlépe před porodem o možných komplikacích informovat a nastudovat postupy léčby," řekl ve čtvrtek doktor  Antonín Pařízek, jeden z autorů programu z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Stále je co zdokonalovat

"Česká republika má sice jednu z nejmenších úmrtností novorozenců na světě, kdy dosahuje 4,4 promile na 100 tisíc živě narozených dětí, a také jednu z nejmenších mateřských úmrtností, kdy při porodu a v šestinedělí zemře zhruba deset žen na 100 tisíc porodů, ale to neznamená, že nemáme co zdokonalovat. Každé takové úmrtí bolí a musíme mu předcházet," řekl doktor Pařízek.

Možnost sebevzdělávání pro ženy

Nový internetový program přináší rovněž novinky ze světa v této problematice, což ženám umožňuje se sebevzdělávat. Mimo jiné se také dozví, jak si počínat v době těhotenství, zda těsně před porodem cestovat letadlem, případně další praktické informace. 

"Ne" domácím porodům

V některých vyspělých zemích jsou stále oblíbenější porody doma. Naši lékaři však zastávají názor, že v domácím prostředí je žena ochuzována o kompletní péči, kterou může zajistit jen specializované pracoviště, kde lze rovněž urychleně řešit náhlé porodní komplikace.

Související témata:

Výběr článků

Načítám