Hlavní obsah

V chřipkovém období nás ohrožují i pneumokoky

V nadcházejícím období chřipkových epidemií vzrůstá také nebezpečí bakteriální nákazy, která může vést v některých případech až k úmrtí pacientů. Invazivní pneumokokové nákazy postihují hlavně děti do dvou let a seniory starší pětašedesáti let.

Foto: Profimedia.cz

Senioři a malé děti do dvou let patří do nejohroženější skupiny.

Článek

"Ochranu poskytuje také očkování proti pneumokokům, k němuž je podle epidemiologů právě teď nejvhodnější doba," informovala o tom epidemioložka Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Pneumokoky jsou podle ní nejčastějšími původci lidských nákaz.

"Nákazy lokalizované, jako záněty středního ucha nebo obličejových dutin, jsou nepříjemné, ale neohrožují život a dovedeme je z pravidla zvládnout antibiotickou léčbou," řekla Dvořáková.

Při selhání obranných mechanizmů však pneumokoky mohou proniknout do krevního oběhu a vzniknou sepse, záněty mozkových blan či těžké zápaly plic ohrožující život. Zápaly plic jsou jednou z nejčastějších příčin smrti u seniorů. Na pneumokokové záněty mozkových blan a pneumonie umírá přes intenzivní léčbu dvacet až 30 procent postižených dětí i dospělých.

Ročně na pneumokoka zemře dvacet dětí

"V Česku se ročně pneumokoky nakazí až 30 tisíc dětí do pěti let, z nichž až desetina  končí s těžkými pneumoniemi v nemocnici. Na invazivní pneumokokové infekce zemřou ročně až dvě desítky dětí do deseti let," uvedla Dvořáková.

I v případech, kdy onemocnění nekončí úmrtím, mohou pacientům zůstat trvalé následky například v podobě obrny nervů či poškození sluchu. Lékaři proto doporučují současně s očkováním proti chřipce také očkování účinnou vakcínou proti pneumokokům. Pro dospělé a děti od dvou let je vhodná vakcína Pneumo 23, prevencí dětské pneumonie od dvou měsíců věku vakcínou Prevenar nebo Synflorix.

"Očkováním se výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku těžkých komplikací a úmrtí na zápal plic," dodala Dvořáková. Očkování provádějí praktičtí lékaři a očkovací centra.

Reklama

Související články

Proč muže skolí i obyčejná rýma

Většina žen to jistě zná. Když máte rýmu nebo jste nachlazená, snažíte se s nemocí bojovat například pomocí vitamínů. U mužů je to trochu jinak. Při prvních...

Výběr článků

Načítám