Hlavní obsah

USA chtějí zakázat lék schválený pro trh v ČR

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/PRAHA

Proti cholesterolu neužívejte Crestor, vyhnete se tak životu nebezpečným zdravotním obtížím. Petici s tímto varováním zaslalo americké Sdružení na ochranu spotřebitelů Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Spotřebitelé žádají, aby FDA medikament společnosti AstraZeneca vyřadil ze seznamu registrovaných léčiv.

Foto: Archiv hradu.

Reprezentativní salónek.

Článek

Výzva následuje po sérii testů, které odhalily nebezpečné vedlejší účinky léku. Lék je zaregistrován i ČR, kde má být uveden na trh.

Sdružení upozornilo na to, že od uvedení léku Crestor na trh se u sedmi pacientů vyskytlo závažné a potenciálně smrtelné onemocnění svalů rhabdomyolýza (z toho dva pacienti zemřeli); u devíti pacientů bylo zaznamenáno selhání nebo poškození ledvin a pět pacientů utrpělo méně závažné poškození ledvin.

Farmaceutické firmě se Crestor podařilo zaregistrovat loni v srpnu, což bylo o rok později, než jeho výrobci původně předpokládali. Kritiku si společnost vysloužila za to, že nezkoumala, jestli je lék v porovnání s jinými srovnatelnými medikamenty bezpečný.

Testy, které odhalily dopady užívání léku na činnost ledvin, provedla AstraZeneca až na přímý popud FDA. Jeho úředníci už potvrdili, že se stížností spotřebitelů hodlají zabývat. "Léčivý přípravek Crestor je v ČR zaregistrován, ale dosud nebyl uveden na trh," sdělila Korzu Věra Černá ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

"Obecně riziko výskytu nežádoucích účinků Crestoru stoupá při podávání vyšších dávek. Je důležité, aby pacienti informovali svého lékaře, pokud v minulosti měli nebo mají problémy s ledvinami, játry nebo s alkoholizmem. Pozor na bolesti svalů, svalovou slabost či křeče, zvláště pak, když jsou spojeny s nevolností nebo horečkou," varuje dále. 

Pravdu o (ne)bezpečnosti užívání léků na snižování cholesterolu může potvrdit konkurenční firma Bayer AG. Ta se před třemi lety musela vypořádat s ještě ožehavější situací - svůj medikament proti cholesterolu Baycol stáhla z lékarenských pultů poté, co se prokázalo, že jeho užívání zavinilo pacientům svalové obtíže a v několika případech i smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám