Hlavní obsah

Typ pleti lze jednoduše rozpoznat testem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušená kosmetička určí typ pleti pohledem nebo pomocí kosmetické lupy. Doma si můžeme pomoci jednoduchou zkouškou - večer omyjeme obličej vodou, ráno na něj přitiskneme hedvábný papírek a lehce stíráme čelo, nos, bradu a tváře.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Hedvábné papírky jsou na promaštění velice citlivé, a tak nám spolehlivě určí promaštění jednotlivých partií obličeje, a tedy i typ pleti. Běžně dělíme pleť na normální, mastnou, suchou a smíšenou (podle stupně promaštění) a dále na dráždivou a stárnoucí pleť.

Normální pleť

Normální pleť je ideálním typem pleti. Mazové žlázy produkují přiměřené množství mazu, póry jsou jemné a nezřetelné. Pleť působí sametovým dojmem. Test hedvábným papírkem ukáže pouze střed pleti jako lehce pozitivní - mírně mastný.

Mastná pleť

Mazové žlázy produkují nadměrné množství mazu. Celková struktura mastné pleti je hrubší a jsou na ní zřetelně rozšířené póry. Hlavním znakem mastné pleti jsou takzvané komedony - vývody mazových žláz, které jsou naplněny nadměrně se vylučujícím mazem a uzavřeny takzvanými keratinovými zátkami.

Ženy s mastnou pletí mají tu výhodu, že je jejich pokožka odolnější vůči vnějším vlivům. Dokonce i vrásky se na ní objevují později. Při zkoušce typu pleti hedvábným papírkem zjistíme výrazné promaštění pokožky na celém povrchu obličeje.

Suchá pleť

Mazové žlázy pracují nedostatečně, promaštění této pleti je malé. Suchá pleť působí na pohled jako velmi tenká, je méně odolná a snadno zranitelná. Proto je nutné tuto pleť výrazněji ošetřovat a chránit. Bývá náchylnější k tvorbě vrásek. Suchou pleť poznáme při zkoušce hedvábným papírkem snadno - papírek zůstane bez mastných stop.

Smíšená pleť

Promaštění smíšené je nestejnoměrné a jeho příčinou je nerovnoměrná činnost mazových žláz. Střední partie - nos, brada, střed čela, tzv. T-zóna - nesou stejné známky jako mastná pleť a ostatní partie jsou charakterově stejné jako normální nebo suchá pleť.

Péče o smíšenou pleť vyžaduje zvýšenou pozornost. Je nutné volit vhodné kosmetické prostředky tak, aby se odlišným partiím pleti dostalo vždy odpovídající péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Trendy zimního make-upu

Péče o pleť v zimním období je jiná než ve slunečních dnech. Spolehlivou ochranou pokožky před nepřízní počasí je make-up.

Boubelaté ženy jsou přitažlivější

Mnohé ženy se trápí drastickými dietami, aby si uchovaly skvostnou dívčí postavu. Neuvědomují si přitom, že jejich úsilí vyhrát nad neúprosným tokem času...

Výběr článků

Načítám