Hlavní obsah

Tři dny volna na menstruaci. V Itálii přišli s návrhem zákona pro zaměstnané ženy

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie

Itálie se možná již za pár měsíců stane první západní zemí, která by pracujícím ženám umožnila brát si až tři dny placeného volna měsíčně kvůli menstruaci. Podobný zákon již existuje v několika částech Číny, v Japonsku a Jižní Koreji. Také firma Nike zvažuje možnost tohoto typu volna pro své zaměstnankyně, uvedl list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

U příležitosti Mezinárodního dne žen 8. března demonstrovaly ženy v Římě za rovná práva obou pohlaví.

Článek

Návrh zákona vychvalují italská média, vyjadřující se o něm jako o pozitivním kroku při pomoci pracujícím ženám, které při menstruaci trpí bolestmi.

Našel si však také své odpůrce. Ti tvrdí, že ženy budou kvůli zákonu trestány tím způsobem, že zaměstnavatelé budou při náboru nových zaměstnanců více upřednostňovat muže před ženami.

Italské zákony jsou obecně vůči ženám velmi vstřícné. Povinná jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnankyně, je pětiměsíční mateřská dovolená, při které matky dostávají 80 procent platu. V ČR je to přitom o deset procent méně.

Po vyčerpání rodičovské dovolené mají oba italští rodiče nárok na dalších šest měsíců nepovinné dovolené, při které berou 30 procent platu.

Téměř nejnižší zaměstnanost žen 

Itálie má ale v rámci Evropy velmi nízkou zaměstnanost žen. Pracuje pouze 61 procent Italek, evropský průměr přitom činí 72 procent. Příčinou je neochota přijímat ženy do zaměstnání a následně jim zachovat pracovní pozici, když odejdou na mateřskou dovolenou.

Ačkoli je to nelegální, podle národního italského statistického úřadu ISTAT je až čtvrtina těhotných Italek vyhozena z práce po oznámení těhotenství zaměstnavateli.

Daniela Piazzalungová, ekonomka z výzkumné instituce FBK–IRVAPP, se nicméně domnívá, že nový zákon by pracujícím ženám přinesl více potíží než výhod.

„Pokud zákon parlament schválí, obávám se, že bude mít negativní dopady. Poptávka po ženách v zaměstnání nejspíš klesne, nebo budou zaměstnankyním snižovány platy či jim bude znemožněn kariérní postup,“ domnívá se Piazzalungová.

Výběr článků

Načítám