Hlavní obsah

Tradiční recepty z Krkonoš

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonošskou tradicí vás provede Jiří Švestka, Executive Chef hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. A něco moc dobrého ze svého moderního receptáře k tradičním receptům ještě přidá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krkonošské kyselo

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g chlebového kvásku
  • 20 g sušených hub
  • 2 vejce
  • 50 g cibule
  • 50 g másla
  • 400 g brambor
  • špetka kmínu
  • 2 kávové lžičky soli
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Sušené houby namočte na 10 minut do hrnku s vlažnou vodou, aby změkly. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a nasypejte do litru vařící vody spolu se solí, pepřem, kmínem a namočenými houbami.
  • Rozmíchejte chlebový kvásek v troše vlažné vody. Používáme chlebový kvásek od pekaře, který je už v kašovité formě. Pokud nemáte možnost ho takto koupit, prodává se i sušený. Tam je ale potřeba počítat s tím, že ho musíme namočit dopředu alespoň na hodinu, nejlépe den předem.
  • Připravený kvásek přimíchejte do hrnce k ostatním ingrediencím. Za občasného míchání vařte přibližně půl hodiny. Nadrobno nakrájenou cibuli usmažte na másle dozlatova.
  • Do cibule rozklepněte syrová vejce a zlehka promíchejte. Vejce nesmažte, mají zůstat částečně syrová. Zamíchejte je do polévky a krátce povařte.

Borůvkový knedlík s borůvkovou omáčkou

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na knedlíky

  • 400 g polohrubé mouky
  • 15 g cukru krupice
  • 40 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 200 g borůvek
  • špetka soli

K podávání

  • 200 g borůvek
  • 1/2 citronu
  • 20 g cukru krupice
  • 1 kávová lžička bramborového škrobu
  • 320 g tvarohu na strouhání
  • 120 g másla
  • cukr moučka na posypání

POSTUP:

  • Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypejte trochou cukru, přilijte část vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
  • Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte dalších 15 minut kynout.
  • Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte je přibližně 5 minut z jedné a asi 3 minuty z druhé strany. Můžete je uvařit i v páře, trvá to přibližně 15 minut. Knedlíky po uvaření propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
  • Omáčka: dejte do kastrůlku borůvky, šťávu z půlky citronu a cukr, nechte zavařit, mezitím si rozmíchejte škrob s trochou vody a dejte rozpustit máslo.
  • Do vroucích borůvek postupně přilévejte rozmíchaný škrob, míchejte. Při podávání knedlík roztrhněte uprostřed, přelijte omáčkou, zasypte nastrouhaným tvarohem, posypte cukrem a vše ještě zalijte rozpuštěným máslem.

Vepřová panenka s cuketovými špagetami

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g vepřové panenky
  • 12 plátků pancetty
  • stroužek česneku
  • olej na potření medailonků
  • 250 g řapíkatého celeru
  • 600 g mladé cukety
  • 1 chilli paprička
  • 80 g másla
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Očištěnou vepřovou panenku nakrájejte na 12 medailonků, každý omotejte plátkem pancetty, lehce potřete olejem a dejte na 15 minut odpočinout do lednice.
  • Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na nudličky. Chilli papričku bez semínek nakrájejte na nudličky, česnek rozdrťte nožem a lehce přesekejte.
  • Cuketu škrabkou, která tvoří nudličky, nastrouhejte na dlouhé proužky (špagety). Nestrouhejte celou, ale jen do okamžiku, než se začnou ukazovat semínka na středu. Střed cukety by se při restování rozpadl a nevytvořil by špagety.
  • Medailonky osolte a opepřete. Opečte je, z každé strany přibližně 4 minuty.
  • Na rozpuštěném másle lehce orestujte chilli, česnek a řapíkatý celer, přidejte cuketové špagety, osolte, promíchejte a směs restujte ještě 2 minuty. Cuketa by měla zůstat křupavá.
  • Špagetovou směs stočte na talíř a navrch položte medailonky z panenky.

Krakonošovy bramboráčky prokládané směsí z lesních hub

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na bramboráky

  • 600 g brambor
  • 150 g cukety
  • 2 vejce
  • 150 g hl. mouky
  • 100 g uzeného eidamu
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • špetka drceného kmínu
  • sůl, pepř, olej na smažení

Na směs hub

  • 500 g čerstvých hub
  • 1 střední cibule
  • 150 g lahůdkové cibulky
  • 150 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • sůl, pepř, drcený kmín

POSTUP:

  • Oloupané syrové brambory, cuketu a sýr nastrouhejte. Vodu z brambor částečně slijte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem, přidejte vejce, majoránku a mouku tak, aby těsto nebylo tuhé. Můžete přimíchat i stroužek utřeného česneku.
  • Do oleje rozpáleného na pánvi pokládejte lžící bramborovou směs, hromádku vždy rozetřete na tenkou placku. Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova, hotové pokládejte na ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
  • Očištěné houby nakrájejte na kostky, cibuli najemno. Rozpusťte 2/3 másla, přidejte nakrájenou cibuli, houby, sůl a pepř, kmín a poduste.
  • Přibližně po třech minutách zalijte vínem a nechte částečně svařit, poté stáhněte z plotny a do směsi zamíchejte zbylé máslo.
  • Při servírování prokládejte bramboráčky směsí hub.

Reklama

Související témata:

Související články

Žampiony na čtyři způsoby

Dají se připravit na spoustu způsobů a nikdy nezklamou. O tom vás dnes přesvědčí executive chef Hotelů Akademie Petr Svoreň. Žampionové pochoutky přichystal...

Netradiční recepty se šumivým vínem

Sekt je tím pravým nápojem k slavnostnímu přípitku i k posezení s přáteli. Ale nejen to. Méně tradiční, ale o to zajímavější využití najdeme pro šumivá vína...

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Recepty na českou klasiku v módním převleku

Máte chuť pustit se do experimentu? Šéfkuchař zážitkové pražské restaurace Triton Tomáš Horák vás zve na kurz vaření. Ukáže vám, jak se dá připravit naše...

Výběr článků

Načítám