Hlavní obsah

Tloušťka zvyšuje riziko vzniku více než deseti druhů rakoviny

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci se dosud domnívali, že obezita zvyšuje riziko vzniku zhoubné nemoci jen u sedmi druhů rakoviny. Podle nadace World Cancer Research Fund (WCRF) ale výzkumy ukázaly, že nadváha podporuje vznik až dvanácti druhů rakoviny. Jde o rakovinu jater, vaječníků, žaludku, ústní dutiny a hrtanu, střeva, prsu, žlučníku, ledvin, jícnu, slinivky, dělohy i pokročilou fázi rakoviny prostaty.

Foto: Profimedia.cz

Obezita zvyšuje riziko vzniku zhoubné nemoci.

Článek

Podle zprávy WCRF zůstává nejdůležitější příčinou vzniku zhoubných nádorů kouření. Nadace však varuje, že už za pár desetiletí může být vůdčí příčinou rakoviny právě obezita. Už dnes stojí rakovina za každým šestým úmrtím ve světě.

Předpokládá se, že počet nových případů po celém světě vzroste do roku 2035 o 58 procent, takže dosáhne hranice 24 miliónů ročně. Celosvětové náklady na léčbu rakoviny dosáhnou do roku 2030 částky snad až 458 miliard dolarů, tedy přes devět biliónů korun.

Přispívá k tomu i skutečnost, že stále více zemí přijímá „západní“ životní styl. Jejich obyvatelé se méně pohybují a konzumují více nezdravých potravin i nápojů. Přitom vysedávání u obrazovky, ať už počítačové, nebo televizní, je významný rizikový faktor, zatímco fyzická námaha včetně chůze tvoří součást prevence rakoviny.

WCRF upozorňuje, že dvěma pětinám nádorových nemocí by se dalo předejít vhodnou prevencí.

Pohání i melanom

„Nejdůležitější je to, co děláte každý den. Malé změny v každodenním životě, jako je výběr nápojů bez cukru nebo více procházek, mohou znamenat velký rozdíl pro vaše zdraví,“ říká profesorka Linda Bauldová, odborník na prevenci v britské skupině Cancer Research.

Kate Allenová, výkonná ředitelka WCRF pro vědu, ale upozorňuje, že problém se nedá vyřešit pouhou dietou, tj. vyřazením určitého druhu nápojů a potravin ze stravy. „Různé vzorce stravy a fyzické aktivity se v průběhu života spíše spojují, aby přinesly větší nebo menší náchylnost k rakovině,“ konstatuje. WCRF se však domáhá i vládních zásahů, jež by omezily škodlivé potraviny.

Experti na vídeňské konferenci upozornili, že obezita hraje významnou roli i při vzniku maligního melanomu, formy rakoviny kůže. Magdalena Taubeová a její kolegové z univerzity v Göteborgu ve Švédsku ukázali, že u obézních lidí, kteří podstoupili operaci zmenšující žaludek a ztratili čtvrtinu své hmotnosti, dramaticky kleslo riziko melanomu až o 61 procent.

Švédští vědci sledovali po dvacet let 4000 obézních osob, z nichž polovina prodělala operaci zmenšující žaludek a polovina nikoli. „Naše studie naznačuje, že to nesouvisí s vystavením se slunci. Tento melanom pohání obezita,“ zdůraznila Taubeová.

Reklama

Související témata:

Související články

Nastal čas na kontrolu pigmentových znamének

Prevence je důležitá ve všech oborech medicíny, u kožních nádorů to platí v podstatě dvojnásob. Zhoubným melanomem každý rok onemocní kolem 2100 lidí, bohužel...

Výběr článků

Načítám