Hlavní obsah

Tenká vrstva opalovacího krému před UV zářením neochrání

Novinky, lin, das

Většina z nás chrání svou pokožku před slunečním zářením pomocí opalovacího krému. Vědci v rámci výzkumu přišli s novou studií, která dokazuje, že při obvyklém postupu nanášení je ale jeho účinnost pouze 40%. Na vině je nedostatečná tloušťka vrstvy krému, kterou jsme zvyklí na kůži nanášet.

Foto: Profimedia.cz

Při nanášení opalovacího krému používejte tlustou vrstvu.

Článek

Výsledky nové studie prokázaly, že ochrana pokožky před škodlivým UV zářením, které může vést k onemocnění rakovinou kůže, je účinná pouze tehdy, pokud je aplikovaná vrstva opalovacího krému tlustá 1,3 až 2 miligramy na centimetr čtvereční. Alarmující zjištění studie zároveň je, že většina lidí nanáší vrstvu tlustou pouze 0,75 miligramu.

To vede až k 60% snížení celkové ochrany krému, neboť uvedené hodnoty SPF na výrobcích vycházejí z předpokladu, že se opalovací krém aplikuje v tloušťce právě dvou miligramů na centimetr čtvereční.

„Lidé jsou tak daleko méně chránění, než si myslí. Pokud například použijí krém s SPF 20 a natřou se vrstvou menší než 0,75 miligramu na centimetr čtvereční, úroveň ochrany je stejně nízká, jako kdyby použili krém s SPF 4,“ říká vedoucí studie Antony Young, profesor experimentální fotobiologie na King's College v Londýně, pro The Guardian.

Jak opalovací přípravek správně nanášet?

Jak již bylo uvedeno, mezinárodní doporučení je stanoveno na 2 mg/cm2. Na jeden nátěr by tak mělo připadnout cca 35 gramů přípravku, tedy sedm kávových lžic. Velmi ale záleží na velikosti jedince.

Pomůckou u nanášení opalovacích emulzí a mlék může být nanesení tlustého pruhu opalovacího přípravku v délce od špičky prostředníčku ke konci dlaně na každou oblast těla. Množství potřebné k ochraně celého těla zhruba odpovídá velikosti golfového míčku.

Opalovací spreje mají být aplikovány v množství 15x na každou oblast těla.

Foto: Eucerin

Obrázek ukazuje na jaké části je zapotřebí nanést zmiňované množství opalovacího přípravku.

Navíc je důležité přípravky na tělo nanášet opakovaně během dne, a to zejména po plavání a osušení ručníkem.

„Mějte na paměti, že UV záření prochází i sklem. Spálit se tedy můžete i přes okno kanceláře, ale i v autě,” varuje primářka Darina Zelenková z pražské Nemocnice Na Bulovce.

Pamatujte také, že vysoce citlivá místa, jako nos, rty, uši, zátylek či pěšinka vlasů jsou paradoxně sluníčku vystavena nejvíce – potřebují tedy intenzivnější ochranu. Náchylná ke spálení jsou také ramena, ale i boky, spodní část zad, nárty a zadní strana kolen!

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám