Hlavní obsah

Tea tree pomáhá na opary i vaginální infekce

Právo, Petr Veselý

Každý australský voják měl za druhé světové války ve své lékárničce lahvičku s tea tree olejem. Byl to přírodní, ale velmi účinný, dezinfekční prostředek. Antibiotika a další moderní léky ho po válce zatlačily do pozadí. Když se však naplno projevily jejich vedlejší účinky, lidé ho znovu objevili. Stal se dokonce jakousi módou.

Článek

Australští lékaři na něm oceňovali jeho výrazné antiseptické efekty - byl až třináctkrát silnější než tehdy běžně používaný dezinfekční prostředek kyselina karbolová. Likvidoval bakterie, plísně i viry, neměl přitom žádné vedlejší účinky. Při dezinfekci nepoškozoval a nedráždil tkáň tak jako chemické dezinfekční prostředk a působil jako mírně zklidňující a anestetický preparát.

Jeho vlastnosti můžeme ocenit i dnes. Třeba právě při cestách na dovolenou. Je potřeba zdůraznit, že tea tree olej je účinná látka, kterou obsahují nejrůznější komerční přípravky. O použití je nutné se poradit v lékárnách.

Olej se vyrábí z exotického kajeputu střídavolistého, nesprávně se mu říká australský čajovník. Pomáhá na opary, při ošetření drobných ran a na bodnutí hmyzem. Ale také na spáleniny od slunce. A velmi dobře se osvědčil jako prevence proti poševním infekcím.

Zabrzdí opar, zrychlí léčbu

Opary, které se obvykle vytvářejí na rtech nebo v okolí úst, vyvolává virová infekce. Často ji spustí příliš dlouhý pobyt na ostrém slunci nebo naopak studeném větru. Podobně jako stres, únava, nevyspání nebo jiná zátěž. Tou může být i infekce, třeba typu chřipky.

Pokud při prvních příznacích oparu potřete postižená místa olejem z australského čajovníku, zmírníte jeho výsev a zrychlíte hojení. Vyzkoušel jsem si to letos v zimě. Po třech dnech na horách, kde intenzívně svítilo slunce, se mi udělal opar. Jeho léčba byla zhruba o polovinu rychlejší než normálně. Užitečné je určitě i to, když budete zároveň užívat vitamíny, zejména ty skupiny B.

Na opary i na afty

Olej z čajovníku je možné použít také na pásový opar nebo na opary, které se objeví na pohlavních orgánech. Obojí bývá velmi bolestivé. I v tomto případě olej podporuje a zrychluje léčbu. Zároveň s tím významně brzdí výsev nových puchýřků, aniž by při aplikaci vyvolával bolest.

Podobně účinkuje na afty v ústech. U nich však není možné postižené místo potírat, ale je nutné ústa vykloktat čistou vodou, do které přidáme pár kapek oleje. Kloktání často pomáhá také u začínajících bolestí v krku.

Nepříjemná štípnutí hmyzu

Na dovolené nás často štípne hmyz a někdy bodne včela případně vosa. I v tomto případě je užitečné použít tea tree olej. Zasažené místo je potřeba potřít co nejdřív. Nejen kvůli tomu, že se tak významněji sníží riziko možné infekce nebo podráždění. Ale i proto, že se tak zmírní svědění. Postižený totiž ránu často rozškrábe a zbytečně riskuje následnou infekci, případně jizvu. Zvlášť pokud si místo rozškrábe opakovaně.

U drobných ran a odřenin bývá nutné odstranit viditelné nečistoty. Klidně kartáčem a mýdlem, jako to dělají v ambulanci chirurgové. Pokud rány nejsou znečistěné, nanášíme olej přímo na ně. Navíc je tak vydezinfikujeme. Olej má totiž pozoruhodné antiseptické vlastnosti. Ničí škodlivé bakterie, i když ho zředíme v poměru 1:100.

Plísně i zápach na nohou

Protože tea tree olej hubí plísně, je možné toho využít k ošetření napadené kůže na chodidlech. Tím spíš, že po koupání v moři nebo v bazénu začne kůže často praskat. Olej lze natírat přímo na ni nebo je možné nohy koupat ve vlažné vodě, do které se přidá olej. Záleží na tom, jak vážné máte potíže.

Vedle plísní dokáže tato lázeň zmírnit i problémy s mozoly, ztluštělou kůží, puchýři a podobně. Koupel také mírní nebo úplně odstraňuje zápach nohou, s kterým si spousta lidí neví rady. V případě intenzívních potíží lze nohy natírat koncentrovanějším roztokem. Jak moc koncentrovaným, to je třeba vyzkoušet.

Poševní infekce

Řadu žen trápí po koupání v bazénech, ale i v rybnících nebo na přehradách poševní infekce. Zejména kvasinky a plísně. Spoustě z nich se osvědčilo, když si večer po koupeli aplikují do pochvy preventivně speciální gel s tea tree olejem. Velmi dobrou účinnost mají gely s třemi procenty oleje.

Hodně žen používá gel s olejem také poté, co dobraly antibiotika. I když ho lze použít už tehdy, jakmile se objeví první příznaky kvasinek a plísní. Na počátku totiž mívá preparát největší účinnost. Pokud nepomůže, musí nastoupit klasická léčba.

Reklama

Výběr článků

Načítám