Hlavní obsah

Tajemství léčebných účinků hlívy ústřičné

Právo, Petr Veselý

Léčivé houby jsou velkým objevem posledních let. Jedničkou mezi nimi je bezesporu hlíva ústřičná. Pomáhá snižovat cholesterol a také přirozeně stimulovat naši imunitu.

Foto: Profimedia.cz

Hlíva například snižuje cholesterol.

Článek

Popularita hlívy a dalších hub roste zároveň s popularitou tradiční čínské medicíny, která je chápe jako součást bylinné terapie. Jejich použití při určitých zdravotních potížích však už není jen výsledkem tisícileté zkušenosti čínských lékařů. Současní vědci v nich postupně objevují látky, které mají na náš organismus prokazatelný vliv.

Pomůcka na cholesterol

Hlíva například snižuje cholesterol. Někdo namítne, že to by mohly zvládnout i jiné houby, které budeme pravidelně konzumovat. Obsahují hodně vlákniny, která ho ve střevech na sebe váže a strhává ho sebou pryč.

Biochemici ale zjistili, že hlíva obsahuje lovastatin, což je účinná látka nejpoužívanějšího léku na snižování cholesterolu. Nevýhodou tohoto přírodního lovastatinu je, že tobolky s hlívou neobsahují tak jasně definované množství účinné látky jako léky, naopak výhodou je, že tento přírodní lovastatin nemá žádné vedlejší účinky.

Houba navíc obsahuje betaglukany, které na sebe vážou žlučové kyseliny. Ty pak nemohou rozpouštět tuky, které se v tenkém střevě míň vstřebávají do organismu. Slouží pak jako potrava pro bakterie v tlustém střevě. Ztrátu žlučových kyselin nahrazuje organismus na úkor cholesterolu v krvi a díky tomu ho může snižovat.

Čím zlepšují imunitu

Betaglukany navíc stimulují například makrofágy, které tvoří první linii obrany našeho imunitního systému a hrají důležitou roli i při odstraňování poškozených nebo odumřelých buněk. Ale mají na náš organismus řadu dalších pozitivních efektů.

Vědci zkoumají také látky jako je třeba ostreolysin, lektin, alfaglukan, zvláštní bílkoviny rozpustné ve vodě, polypeptidy atd. Při pokusech v laboratořích vykazovaly protirakovinné účinky u určitého typu zhoubných nádorů. Proto je zkoušejí jako doplněk onkologické léčby.

Proč je důležitá střevní mikroflóra

Betaglukany, a vůbec vláknina v houbě, vytvářejí také živnou půdu pro probiotické bakterie. Ty pomáhají zlepšit stav střevní mikroflóry a nastolit přirozenou rovnováhu mezi bakteriemi, které nám mohou škodit a těmi, které nám prospívají.

Tím nepřímo ovlivňují naši imunitu, protože ve střevech sídlí až 70 % našeho imunitního systému. Proto je souhra probiotických bakterií a prebiotik typu vlákniny docela důležitá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám