Hlavní obsah

Tajemství dlouhověkosti odhaleno. Stačí málo

Novinky, bok

Žít spokojeně a dlouho je snem každého člověka. I když se lidé celkově dožívají vyššího věku, než tomu bylo v dřívějších dobách, stále je to pro mnohé málo. Zvlášť když čas od času médii proběhne zpráva o někom, kdo se dožil například stovky či ještě více let. Existuje nějaký recept, jak dosáhnout úctyhodného věku?

Foto: Profimedia.cz

Dožít se vysokého věku nemusí být jen tajným snem. K jeho splnění prý stačí málo – mít neustále nějaký cíl a smysl života.

Článek

Ne, za vším musí stát velká dřina a hromada potu, obrazně i doslovně. Chceme-li si například užívat dlouhého života, vede k tomu velmi jednoduchá cesta. Prý stačí pořád něco dělat, tvrdí psychologové.

Své tvrzení dokládají předloženými výsledky čtrnáctileté studie, které udávají, že lidé mající smysl života, za kterým si jdou, žijí prokazatelně déle než jedinci, kteří životem jen tak bezcílně „proplouvají”.

V rámci studie bylo dotazováno na šest tisíc respondentů. Měli uvést, zda mají v životě stanovený nějaký pevný cíl, jak moc jsou se svým životem spokojeni či nespokojeni a také jak jsou na tom emocionálně.

Mít nějaký cíl je přitom vhodné nejen v produktivním věku, ale také ve stáří, v důchodu. Ti lidé, kteří důchodové období pojmou jako novou etapu života a budou ji chtít prožívat aktivně a něčím novým se zabývat, budou nejspíš žít déle než ti, kteří skončí v zaměstnání a nebudou ve svém volnu mít žádný konkrétní plán, cituje Daily Mail.

A je prý vcelku jedno, jakou činnost budou praktikovat. Někomu může vyhovovat charitativní náplň práce, někdo jiný se může pustit do zájmů, na které neměl v průběhu produktivních let čas. Jde jednoduše o to, něco si určit a jít si za tím. A při případném splnění jednoho cíle si co nejdřív stanovit další, vysvětlují odborníci z Carleton University v Kanadě.

Zdravý životní styl jako prostředek k dosažení cíle

Zdravotní experti a odborníci to dokládají i svým jednoduchým vysvětlením. U lidí majících konkrétní cíl (kariéra, záliby, tajné sny), a je jedno, jakého věku jsou, je prý více pravděpodobné, že budou praktikovat zdravý životní styl tak, aby svého snu či cíle dosáhli.

Zároveň dodávají, že čím dříve si lidé v životě stanoví své cíle, tím větší je pravděpodobnost, že začnou i dříve žít zdravěji a tím se následně dožijí vyššího věku než ti, kteří jen pravidelně docházejí do práce bez myšlenek na jakýkoli kariérní postup.

Studie byla publikována v časopise Psychological Science.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám