Hlavní obsah

Stravovací mýty, které ovládají životy mnoha lidí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době internetu a moderních technologií není problém najít odpověď prakticky na cokoli, co člověka zajímá. Ne vše, co se dozví, ale musí být nutně pravda. Bohužel ne každý to bere v potaz, proto se není čemu divit, že se stále řada lidí nechá strhnout stravovacími radami, které se nezakládají na pravdě.

Foto: Profimedia.cz

Víte, že když budete jíst hodně mrkve, uvidíte ve tmě? I takové mystifikace číhají na internetu.

Článek

Víte, že díky konzumaci mrkve uvidíte i ve tmě a že přeskakování jídel vám pomůže zhubnout? Že je to hloupost, které se nedá věřit? Správně, bohužel ne všichni se tím řídí. Jedna z posledních studií zjistila, že tyto a podobné stravovací mýty jsou běžnou součástí života mnohých Britů, uvedl server Independent.

Průzkum mezi 2000 dobrovolníky odhalil i další zajímavosti - například to, že řada lidí je přesvědčena o tom, že trvá dlouhých sedm let, než stráví žvýkačku, kterou spolkli.

Jiní naopak věří, že absence jakéhokoli jídla po osmé hodině večer jim zaručí zhubnutí, i tomu, že cukr je nejlepším zdrojem energie. Navzdory tomu, že mnohé z podobných rad byly označeny a prokázány jako nepravdivé, 39 procent dotázaných uvedlo, že se podle podobných doporučení stále stravují.

„Existuje celá řada mýtů a tvrzení našich babiček o jídle. Málokterý den skončí bez toho, aby se netvrdilo, že rady, které byly dříve zaručeně pravdivé, nyní škodí, a naopak. Mnoho z takových doporučení bylo ale prokazatelně označeno jako nepravdivé,” uvedla k tématu Anna Lioniová, manažerka společnosti Spatone, která si průzkum zadala.

Dopady stravovacích mýtů

Že lidé bývají často nemile překvapeni, dokonce i šokováni tím, že rady, které dlouhé roky dodržovali, nejsou pravdivé, jsou jen mírnými důsledky, se kterými se potýkají.

Horší následky to samozřejmě zanechává na kvalitě jejich stravování. Čtyři z deseti dotázaných se například obávají, že nedodávají svému tělu dostatek energie na to, aby zvládli v klidu nástrahy běžného dne.

Polovina pak došla občas tak daleko, že se cítí doslova vyčerpaní a bez energie na konci dne. V ještě horším případě se s podobným pocitem už ráno budí, a to ani nevstali z postele.

„Výsledky našeho průzkumu poukázaly na nedostatečnou znalost energetických zdrojů. Nedostatek energie pak často pramení z nedostatku některých živin a vitamínů. Ty lze tělu dodat formou doplňků stravy, samozřejmě jako součást jinak zdravé a pestré stravy,” uzavřela odbornice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám