Hlavní obsah

Správně pít znamená dobře žít

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabádání k tomu, abychom dodržovali pitný režim, se ozývá dnes a denně ze všech stran. V mnoha případech se však představa, že by člověk měl do sebe denně dostat aspoň dva litry vody, a to bez ohledu na roční období, jeví jako nesplnitelná. Není tomu tak. Musíme ale vědět, jak správně pít.

Foto: Promo ŠAMAT

Kapela ŠAMAT ovládla český žebříček soutěže MUZIKOMAT 2017.

Článek

První větší dávku (alespoň dvě deci) je účelné vypít ihned po probuzení, protože organismus nebyl během noci hydratován. Další tekutiny jsou na stole při snídani - káva a čaj nestačí, musíme přidat navíc ještě vodu, minerálku, ředěnou ovocnou nebo zeleninovou šťávu (džus), protože od nápojů, které obsahují kofein, nemůžeme očekávat zavodnění, ale pravý opak.

Pro kontrolu spotřeby tekutin je účelné mít na pracovišti stále v dosahu láhev, do které dáme ráno přinejmenším litr neslazeného nealkoholického nápoje. Po skončení pracovní doby by v ní neměla zůstat ani kapka.

Do večera už tedy zbývá pouhého půl litru, což není žádný problém, zvlášť když si dopřejeme trochu vína nebo piva. Na tvrdý alkohol raději zapomeňme.

Množství potřebných tekutin je ovšem závislé také na tom, co jíme. Sladká, slaná a tučná jídla potřebují zapíjet více. Totéž platí o pokrmech s vydatným obsahem vlákniny, která v trávicím traktu bobtná. A mimochodem, pít se má už s jídlem, po malých doušcích, a ne až po něm. Při zvýšené fyzické námaze, čímž je myšleno i cvičení, je rovněž nutné vypít více. Hodina intenzivního tréninku si vyžádá až jeden litr navrch.

Silně sycené nápoje zbytečně zatěžují trávicí systém, není proto dobré, aby tvořily velkou část denního přídělu. Pozor je třeba dávat na teplotu. Za minimální považujme alespoň deset stupňů, nižší škodí.

Jestliže někomu pro ukázněnost v pitném režimu nestačí riziko vzniku ledvinových kamenů, infekce močového měchýře či bolestí hlavy a nesoustředěnosti, mohlo by pro něj být dobrou motivací vnější vylepšení těla. Dostatečně zavodněný organismus se totiž vyznačuje pěknou pružnou pletí a netrpí celulitidou, snadněji hubne nebo si udržuje váhu a vůbec celkově vypadá svěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Pití vody zlepšuje nejen stav pleti

Většina modelek pije jak o život kvalitní vodu. Dobře vědí proč. Dostatek tekutin a spánku nejvíce působí na to, aby měly hezkou pleť. Není náhodou, že zkušení...

Přísun minerálních vod je třeba hlídat

Podle Petra Fořta, odborníka na výživu, je zcela nevhodné pít po celý den pouze minerální vodu a domnívat se, že jsme tím organismu dodali dostatek minerálních...

Výběr článků

Načítám