Hlavní obsah

Spouštěčem cukrovky jsou nejspíš enteroviry

Právo, aa

Cukrovka je z velké části otázkou dědičnosti, její příčinou je „chyba“ imunitního systému, který spouští ničivou reakci proti inzulínotvorným betabuňkám ve slinivce břišní. Dosud však není jasné, proč se autodestrukční proces rozběhne. Britští lékaři nyní zjistili, že v pozadí může být běžný enterovirus. Jde o skupinu virů, které způsobují nejběžněji nachlazení, nevolnost nebo průjmy.

Článek

K enterovirům patří ale i velmi nebezpečné viry, působící například obrnu, kulhavku a slintavku, krvácivý zánět spojivek nebo meningitidu.

Donedávna nebyly k dispozici dost citlivé metody, jak přesněji zjišťovat jejich přítomnost ve tkáních. Patologové ve skotském Glasgow spolu s kolegy z Brightonu teď mohli podrobit analýze po 25 let shromažďované vzorky orgánů dětí, které zemřely v průběhu jednoho roku po zjištění cukrovky, tedy jejího tzv. I. typu. Zjistili, že v 60 procentech případů byla slinivka těchto osob zamořena enteroviry. Děti, které cukrovkou netrpěly, naopak téměř nikdy enteroviry napadeny nebyly.

V případě tkání dospělých diabetiků, tedy lidí, trpících tzv. cukrovkou II. typu, byly inzulínotvorné tkáně ve slinivce napadeny ve 40 procentech případů. Podle článku vedoucího studie Alana Foulise v časopise Diabetologia to může znamenat, že u cukrovky I. typu přítomnost enterovirů v betabuňkách vede imunitní systém ke snaze vetřelce zničit - a přitom začne likvidovat i vlastní inzulínotvornou tkáň.

Počet diabetiků ve světě narůstá

U cukrovky II. typu, objevující se v dospělosti a zejména u lidí s nadváhou, zřejmě infekce enterovirů poškozuje betabuňky, které tak nestačí vyrobit dost kvalitního inzulínu, jehož potřeba je u těchto pacientů vyšší, a to dohromady vede k propuknutí choroby. Na virový původ diabetu ukazuje i jiná studie, publikovaná v magazínu Science. Genetici z univerzity v Cambridge objevili čtyř vzácné mutace jednoho genu, který snižuje riziko propuknutí cukrovky I. typu. Přitom jde o gen, který je aktivní právě při procesu imunitní reakce na přítomnost enterovirů.

Před imunology, diabetology a virology teď stojí úkol zjistit, které z asi stovky enterovirů se na těchto procesech podílejí a jak nákaza poškozuje betabuňky. Další fází bude hledání účinné vakcíny proti virové infekci. „Věříme, že to jednou povede k postupnému poklesu nových případů diabetu, který zatím hrozí stát se jednou z nejrozšířenějších nemocí,“ napsal ve Science Noel Morgan z Peninsula Medical School.

V ČR je nyní asi 700 tisíc diabetiků (6 % populace), z více než poloviny I. typu. Počet diabetiků ve světě prudce narůstá, podle různých odhadů jich je 150 až 180 miliónů. Světová zdravotnická organizace očekává, že vinou šíření západního stylu života, tedy dostupnosti kvalitních potravin a nedostatku fyzické námahy, bude za dvacet let diabetiků už přes 360 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytrá pomůcka proti oparům

V léčbě oparů se objevila zajímavá novinka. Malá průhledná náplast, která se na opar nalepí a zrychlí jeho hojení zhruba o 40 procent.

Výběr článků

Načítám