Hlavní obsah

Sport příznivě ovlivňuje i genetickou výbavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Dobrou zprávu pro fyzicky aktivní jedince přinesl čerstvý výzkum švédských vědců. Podle jeho výsledků dochází u sportovně aktivních lidí nejen ke změnám ve svalové hmotě, ale také v genetické výbavě.

Článek

Vědci ze švédského institutu Karolinska se o tom přesvědčili na pokusu s dobrovolníky, které vytrhli z pohodlí na gauči a přiměli je k účasti na šestitýdenním vytrvalostním tréninku aerobiku.

Po jeho ukončení experti probádali vzorek vyňatý z jejich stehenní tkáně. Zaznamenali podstatné rozdíly zhruba u 470 genů.

Potvrdili také, že sport skutečně hraje preventivní roli při předcházení mnoha chorobám, cukrovkou počínaje a chorobami srdce a cév zdaleka nekonče. Navíc zřejmě odhalili i jeho možný vliv na péči o pacienty se smrtelnou Duchennovou progresivní svalovou dystrofií.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často cvičíte?

Anketa

Jak často cvičíte?
Denně
23,3 %
Obden
33,6 %
Jednou týdně
19,9 %
Výjimečně
13,2 %
Vůbec
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 408 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Aqua aerobik je vhodný pro mladé i starší

Aqua aerobik, kondičně rehabilitační cvičení ve vodě, je vhodný pro ty, kteří mají rádi pohyb ve vodě, potřebují zhubnout, zpevnit postavu nebo je trápí...

Výběr článků

Načítám