Hlavní obsah

Špatná strava a přejídání z ní udělaly boubelku. K vysněné postavě jí pomohly až operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiatřicetiletá Jordanna Bellová z anglického hrabství Greater Manchester je pěkná žena. Nikdo by při pohledu na ni nejspíš netipoval, že ještě před pár lety byla poměrně obézní. Ke změně, která zahrnovala několik operací, se odhodlala poté, co si uvědomila, že svým dětem opravdu nejde dobrým příkladem.

Po zmenšení žaludku zhubla Jordanna přes 50 kgVideo: Reuters

 
Článek

Jordanna podle svých slov bojovala s kily navíc již od svých šesti let. Vždy prý byla „větší“ než ostatní, kvůli čemuž ji mnozí vrstevníci a lidé z okolí hanlivě označovali za zápasnici sumo.

„Když jsem vyrůstala, neměla jsem vůbec žádné sebevědomí. Lidé na mě často pokřikovali, že jsem tlustá. V našem domě je takové slovo teď naprosto zakázané,“ svěřila se v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Postupem času se navíc zacyklila v začarovaném kruhu, kdy střídavě kombinovala diety s nezdravým přejídáním.

Zhubl ze 160 kilogramů na 90. Pomohla mu pravidelná strava a zmenšení žaludku

Zdraví

„Můj vztah k jídlu byl kvůli mé situaci opravdu špatný. Navíc mi diagnostikovali poruchu záchvatovitého přejídání. Někomu takovému prostě nestačí říct cosi ve stylu: nejez to. Prostě to neovládnete a stejně to uděláte,“ popisuje, jak často marně s kily navíc bojovala.

Bod zlomu pro ni nastal ve chvíli, kdy si uvědomila, že rozhodně nejde dobrým příkladem svým dětem, pro které samozřejmě chtěla to nejlepší. Byla znechucena sama sebou a svým vzhledem. V květnu roku 2021 tak oznámila manželovi, že se rozhodla k radikálnímu řešení – v létě odletí do zahraničí, kde podstoupí chirurgické zmenšení žaludku.

Příklady zdravého a nezdravého stravování

Jak jedla dříve

Snídaně: nic

Svačina: chipsy a tabulka čokolády

Oběd: sendvič a většinou pytlík chipsů

Večeře: kuřecí kari nebo chilli s celým sáčkem rýže, domácí chipsy a česnekový chléb. Mnohokrát také jen něco rychlého z fastfoodů

Jak se stravuje nyní

Snídaně: řecký jogurt s ovocem a semínky

Svačina: proteinový jogurt nebo koktejl

Oběd: salát s kuřecím masem

Večeře: boloňské těstoviny se sýrem, ovšem s minimem těstovin

„Strávila jsem měsíce zkoumáním článků a recenzí společnosti a nemocnice, kterou jsem si vybrala. Sledovala jsem každý krok lidí, kteří něco podobného podstoupili přede mnou. Byla jsem vyděšená, protože jsem do toho šla sama, navíc jsem plánovala operaci v cizí zemi. Ale nelituji svého rozhodnutí ani toho, že jsem zhubla díky operaci. Naopak, jsem na to hrdá,“ přiznává.

Jordanna po zmenšení žaludku postupně shodila 50 kilogramů. Po hlavní operaci podstoupila ještě dvě menší, kdy jí byla odstraněna přebytečná kůže a zvednuta a vytvarována prsa. Všechny zákroky ji vyšly na více než 400 tisíc korun.

„Můžu jen opakovat, že ničeho nelituji. Teď jsem konečně člověkem, kterým jsem chtěla vždy být, dělám svou vysněnou práci. Bez podpory rodiny a také mé sestry bych to ale nedokázala. I díky mému příběhu chci dát naději ostatním, že je vždy možné něco změnit,“ vzkazuje Jordanna.

Mladé ženě zachránilo život chirurgické zmenšení žaludku

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám