Hlavní obsah

Smrtelný zlozvyk, který trápí hlavně ženy

Novinky, ema

Kouřím jenom výjimečně. Věta, kterou používá spousta takzvaných „svátečních“ kuřáků. Zapálí si jen ke sklence alkoholu, nebo s ostatními, když jim někdo nabídne cigaretu. Jenže i tento stav, odborníky nazývaný social smoking (sváteční kouření), je pro zdraví velmi nebezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Kouření je mezi mladými ženami velmi populární.

Článek

Odborníci tvrdí, že i méně než 5 cigaret denně zvyšuje až třikrát riziko srdečních onemocnění. „Já nejsem kuřák, dám si jen občas,“ zní z úst mnoha lidí, kteří si zapálí nejčastěji ke sklence alkoholu. Do této kategorie spadají především mladé ženy, podle studie označované jako „velmi lehké“ kuřačky.

Až pětina žen kouří pět a méně cigaret za den, píše HealthDay. A „přerušované“ kouření, kdy si pár dní za sebou zapálí, a jiné naopak vůbec, je mezi touto skupinou žen velmi časté. Experti varují mladé ženy, že by neměly klamat samy sebe tím, že takové nárazové kouření není pro jejich zdraví škodlivé. Právě naopak, píše Daily Mail.

Z nárazového kouření závislost

Doktorka Carole Holahanová z Texaské univerzity zkoumala data od 9800 žen od 18 do 25 let v rámci studie z roku 2011. Zjistila, že téměř 20 % všech a zhruba 60 % současných kuřaček se označilo jako velmi lehké kuřačky. Ty se přitom kdysi vyznačovaly tím, že si zapálily pět nebo méně cigaret za den.

Zajímavou informací, která ze studie vyplynula, je fakt, že téměř polovina současných kuřáků nekouří každý den. V porovnání s ostatními bylo pak u lehkých kuřáků více pravděpodobné, že se z nich stanou kuřáci pravidelní. Z této skupiny bylo také nejvíce lidí s vysokoškolským vzděláním, zjistila studie.

To není potěšující informace pro ty, kteří si zapálí jen příležitostně, nebo když mají zkrátka chuť. „Dokonce i velmi lehcí kuřáci si ztrojnásobují celoživotní riziko srdečních onemocnění,“ řekl doktor Len Horovitz, plicní specialita z New Yorku.

„Tito lidé se nepovažují za kuřáky, takže přestat s kouřením je pro ně daleko jednodušší,“ řekla Patricia Folanová, ředitelka centra pro kontrolu tabáku z North Shore. Z tohoto důvodu by se podle ní měli lékaři ptát především mladých žen, kdy naposled kouřily.

„Když se lékař zeptá, jestli člověk kouří, velmi lehcí kuřáci a ti, kteří nekouří každý den, většinou odpoví, že ne. Jenomže z takových lidí se postupně stávají každodenní kuřáci a někteří se stanou kuřáky těžkými. Je důležité si to uvědomit.“

Studie také zjistila, že mnozí dnešní lehcí kuřáci jsou náchylnější k užívání drog či návykových látek, pokud se dostanou do období deprese či psychické nevyrovnanosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám