Hlavní obsah

Sexuálně aktivní lidé mají lepší paměť, potvrdila studie

Novinky, bok

Lidé, kteří jsou i po padesátce sexuálně aktivní, mají lepší paměť než jejich vrstevníci, kteří sexu příliš nedají, uvádějí výsledky australské studie publikované v časopise Archives of Sexual Behaviour.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mark Allen, učitel psychologie na univerzitě v australském Wollongongu, do výzkumu zapojil 6016 účastníků, všichni byli starší padesáti let. Průzkum, který zjišťoval data v letech 2012 a 2014, se zaměřoval na několik specifických aspektů života 2672 mužů a 3344 žen, včetně zdraví, stravování a také sexuálního života.

Účastníci výzkumu rovněž v roce 2012 a 2014 podstoupili paměťový test, jejich výsledky pak Allen porovnával. A došel k závěru, že ačkoli všichni zúčastnění vykazovali určité známky ztráty paměti v důsledku svého věku, ti, kteří praktikovali častěji sex, a nezanevřeli na partnerskou intimitu, se mnohem lépe vypořádali se zadanými paměťovými testy. To dle jeho vyjádření dokládá, že pravidelný sex může mít v krátkodobějším měřítku pozitivní vliv na udržení paměti.

Nicméně tvrzení, že zvýšená sexuální aktivita může zpomalit ztrátu paměti i v dlouhodobém výhledu, nebyla nijak podložena, uvádí server Independent.

Jiná studie, provedená v roce 2016 týmem z kanadské McGill University, pak tvrdila, že ženy, které mají více sexu, jsou schopnější vybavovat si různé vzpomínky.

Jak si zlepšit paměť i náladu 

Jiný dřívější výzkum, který se také zabýval způsoby, jak si zlepšit nejen paměť, ale také náladu a být tak šťastnější, uváděl, že k tomu postačí jíst každý den kurkumu.

Kurkuma totiž obsahuje barvivo zvané kurkumin, látku, která je silným antioxidantem. Právě ta byla označena jako možný důvod, proč staří lidé v Indii, kde je kurkuma hojně využívána v pokrmech, trpí méně často například Alzheimerovou chorobou.

„Není přesně známo, jak kurkumin působí, ale může za tím stát jeho schopnost snižovat zánět v mozku, který bývá spojován s Alzheimerovou chorobou a také výskytem závažných depresí,” řekl k tomu autor studie Gary Small z UCLA's Longevity Center v americkém Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám