Hlavní obsah

Šedý zákal není jen nemocí seniorů, může se objevit i dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedý zákal je obvykle spojován se seniory, protože věk je nejčastější příčinou vzniku tohoto očního onemocnění. Rizikovými faktory jsou ale kromě přibývajících let také vyšší dioptrické vady, diabetes, záněty oka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření, těžké úrazy oka či některá metabolická a celková onemocnění. Proto se lze s kataraktou setkat také u mladších pacientů, někdy dokonce i u novorozenců.

Foto: Profimedia.cz

Šedý zákal se může začít tvořit již po čtyřicítce

Článek

Oční čočka, která je zodpovědná za ohýbání světelných paprsků (tzv. lom světla) k vytvoření soustředěného vidění, je běžně čirá. Šedý zákal však způsobuje, že se zakalí.

Rozvoj šedého zákalu obvykle začíná ve středním věku, kdy se proteiny v čočce přirozeně rozpadají, následně shlukují a čočka se zakalí. Příznaky jsou obvykle zpočátku mírné, ale jak šedý zákal narůstá, může být vidění rozmazané, mlhavé a méně barevné. Problémy pak mohou nastat zejména v noci, kdy světla vypadají, jako by kolem nich byla svatozář.

Oči s šedým zákalem mohou být také citlivé na jasné světlo, ať už ze slunce, lamp, nebo světlometů.

„Někdy se projeví zákal také nárůstem krátkozrakosti, která může během několika měsíců dosáhnout i 6 nebo 10 dioptrií. Tato takzvaná indexová krátkozrakost vzniká zvýšenou lomivostí zaskleného jádra čočky. Příznaky jsou různé,“ doplňuje lékařka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Stále víc dětí vidí špatně na dálku, viníkem je i čas strávený u obrazovek mobilů a tabletů

Děti

Je proto velmi důležité, abyste pravidelně navštěvovali očního lékaře, který dokáže šedý zákal odhalit i ve chvíli, kdy se objeví dříve, než je obvyklé.

Příznaky

Jaké jsou příznaky šedého zákalu:

  • vidění je rozmazané nebo zakalené
  • barvy vypadají vybledlé nebo zažloutlé
  • oči jsou citlivé na světlo
  • špatné noční vidění
  • lampy, sluneční světlo nebo světlomety se zdají příliš jasné
  • kolem světel člověk vidí svatozář
  • dvojité vidění
  • častá změna dioptrií u očního lékaře

Ve většině případů postihuje toto onemocnění seniory. Po pětasedmdesátce se šedý zákal objevuje u více než tří čtvrtin populace. „Šedý zákal je většinou nemocí stáří, je také označován jako katarakta senilis. Věk ale není jedinou příčinou šedého zákalu, existují i vrozené šedé zákaly, které mají již miminka a musí se okamžitě operovat,“ upozorňuje Skorkovská.

Mezi slavné osobnosti, kterým diagnostikovali šedý zákal už jako batoleti, patřil například i proslulý skladatel Jaroslav Ježek. Na počátku minulého století, kdy se narodil, však ještě nebyla medicína bohužel tak pokročilá jako dnes, proto se s následky potýkal celý život.

Kromě vrozeného šedého zákalu se může onemocnění objevit v mladším věku i z mnoha jiných důvodů.

„Existuje šedý zákal komplikující jiné oční nebo celkové onemocnění, anebo vzniká v důsledku léčby nějakými léky, typické jsou zákaly u cukrovky, jako komplikace zánětu živnatky, jako důsledek tupého úrazu, například u boxerů, jako důsledek pronikajícího úrazu oka, jako komplikace revmatoidních chorob, léčby kortikoidy či operace sítnice a sklivce apod. Takové zákaly vznikají i v mladším věku,“ vysvětluje docentka Skorkovská, proč se šedý zákal může vyskytnout i mnohem dříve než před šedesátkou. Vliv může mít rovněž dědičnost, za rizikový faktor je považováno také kouření.

U diabetiků může zákal propuknout až o 10 let dříve

U diabetiků je riziko vzniku šedého zákalu až o 60 % vyšší oproti zdravé populaci, navíc se může objevit i v nižším věku, a to dokonce až o deset let dříve, než je běžné.

Kolísáním hladiny cukru v krvi se totiž může měnit tkáňová struktura čočky a kvůli tomu se oko může předčasně zakalovat,“ vysvětluje diabetoložka Denisa Janíčková Žďárská.

I u diabetiků lze šedý zákal operovat. „Je ovšem nutné, aby pacient byl v obecně dobrém zdravotním stavu, metabolicky co nejlépe kompenzován, a pokud jsou patologické změny na sítnici, aby byly ošetřeny,“ podotýká Skorkovská.

Co může podpořit vznik šedého zákalu v mladším věku?

  • genetika
  • cukrovka
  • vážné poranění oka
  • operace oka při glaukomu nebo jiném očním onemocnění
  • užívání kortikosteroidů
  • radiační léčba rakoviny nebo jiných onemocnění
  • kouření
  • alkoholismus
  • trávení příliš mnoho času na slunci, zvláště bez slunečních brýlí

Rychlé a bezbolestné řešení

Šedý zákal lze naštěstí v současné době vyléčit rychlou a bezbolestnou operací, která trvá přibližně 15–20 minut. Zákrok probíhá bez narkózy, oko se pouze znecitliví speciálními kapkami. Postiženou oční čočku operatér šetrně odstraní a místo ní do oka vloží umělou nitrooční čočku.

„Operace šedého zákalu se u mladých pacientů neliší. Doporučujeme nadstandardní, prémiové čočky (např. trifokální), které umožní vidět do blízka, na střední vzdálenost a do dálky bez brýlí, protože operace katarakty jim znemožní zaostřovat (akomodovat do blízka), a pokud nezvolí trifokální čočku, potřebovali by po operaci brýle na čtení,“ vysvětluje Skorkovská.

Společně s šedým zákalem se může pacient při jednom zákroku zbavit i dioptrií, a tím pádem nutnosti nosit brýle nebo kontaktní čočky. Operaci lze provést také za pomoci laseru LenSx, který nahrazuje skalpel. Zákrok je díky počítačem řízené technologii šetrnější a přesnější. Samotný laser působí na oko pouze 10 sekund.

Pro pacienta je zásadní přínos také v tom, že po operaci s laserem LenSx je snazší hojení. Laser je navíc velmi efektivní a spolehlivý i při komplikovaných případech katarakty.

Kdy je ideální čas na řešení?

Dříve bylo doporučováno, aby se šedý zákal nechal tzv. uzrát. Dnes už ale odborníci doporučují řešit problém včas. V pokročilém stadiu totiž může být zákrok komplikovanější pro operatéra a náročnější i pro samotného pacienta s ohledem na prodloužené hojení.

„Čím dříve přijdete, tím bude operace jednodušší a šetrnější. Čím je šedý zákal větší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější,“ vysvětluje lékařka Lucie Valešová.

Navíc čím pokročilejší stadium, tím více je pacient omezen ve svých aktivitách.

Lidé se lékařů často ptají, zda se zákal může v průběhu života přes výměnu čočky vrátit. Podle odborníků se může objevit tzv. sekundární (následný) šedý zákal, vzniklý ztrátou průhlednosti zadního pouzdra původní lidské čočky.

„Toto zadní pouzdro v oku zůstává a je oporou pro umělou čočku. Sekundární katarakta vede ke snížení vidění a řeší se tzv. laserovou kapsulotomií, při které se vytvoří v zadním pouzdru otvor v ose vidění, a pacient hned po tomto zákroku vidí lépe. Laserová kapsulotomie je zákrok ambulantní, trvá několik minut a je hrazen zdravotní pojišťovnou,“ ubezpečuje primářka Skorkovská.

Onemocnění sítnice je vždy závažné. Aby se dalo řešit, je nutné přijít k lékaři včas

Zdraví

Restart pro unavené oči

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám