Hlavní obsah

Se sluníčkem přichází i riziko melanomu

PRAHA

Teplý a slunečný nadcházející víkend přímo vybízí k návštěvě přírodních nádrží či koupališť a opalování. V souvislosti s tím však odborníci varují před nadměrným slunění. To může vyvolat rakovinu kůže, jejímž nejhorším projevem je tzv. melanom.

Článek

Opatrní by měli být zejména rodiče dětí.

"Spálení kůže v dětství představuje jedno z největších rizik pro vznik melanomu v pozdějším věku," upozornila lékařka Monika Arenbergerová, odborná asistentka kožní kliniky na pražských Královských Vinohradech.

Podle ní má veřejnost nedostatek informací, který vede ke špatnému chování lidí. Ti například netuší, jak se účinné chránit před nepříznivým zářením, a nemají ponětí o případné léčbě.

Osvětu by měl podpořit projekt Evropský den melanomu, který se bude konat také v České republice, a to již v pondělí 30. května.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Chystáte se o víkendu opalovat?

Anketa

Chystáte se o víkendu opalovat?
Ano
32,7 %
Ne
59 %
Nevím
8,3 %
Celkem hlasovalo 339 čtenářů.

Co je melanom:

Nádor, na jehož vzniku se podílí hlavně ultrafialové záření, především jeho složka UVB. Vyvíjí se z pigmentotvorných buněk. Nejprve na kůži vypadá jako odlišně zbarvená skvrna, která se pak rozšiřuje. Je nutné, aby byl co nejdříve lékařsky odstraněn.

Zdroj: Melanom

Reklama

Související články

Zhoubný nádor kůže trápí i mladé lidi

Zhoubný kožní nádor - melanom - se v současné době vyskytuje nejen u starších, ale i u mladých lidí. Právě proto je pravidelná kontrola pokožky důležitá a také...

Výběr článků

Načítám