Hlavní obsah

Rychlejší tempo prodlužuje život

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABERDEEN/CAMBRIDGE

Výsledky dlouhodobého výzkumu, který provedl lékařský tým z univerzit v Aberdeenu a Cambridgi, popírají dosavadní tvrzení, že lidé žijící na plné obrátky umírají dříve než umírněnější osoby. Podle vědců se jedinci s rychlým metabolismem dožívají až o třetinu vyššího věku než zbytek populace.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Princezna Anička vítá první návštěvníky nového roku

Článek

Dosud se soudilo, že při překotné látkové výměně, kterou organismus reaguje na zvýšenou zátěž, produkují mitochondrie - buněčné struktury zodpovědné za tvorbu energie - více škodlivých oxidantů. Ty prý urychlují odumírání buněk, a tak urychlují proces fyzického stárnutí.

Není čas na produkci oxidantů

Sedm let trvající pokus, při němž britští vědci pozorně sledovali a vyhodnocovali údaje o průběhu látkové výměny u laboratorních myší, však dosavadní předpoklady nepotvrdil. Naopak prokázal, že hlodavci s rychlým metabolismem žijí o třetinu déle než ti, u nichž funguje normálně nebo je dokonce pomalejší.

"Zjistili jsme, že u skupiny vystavené nadprůměrné zátěži dochází k tak rychlé přeměně přijímané potravy v energii, že část se jí doslova vypaří a nemá prostě čas produkovat zhoubné oxidanty," cituje z výzkumné zprávy týdeník Focus.

Na základě přepočtů a při průměrné délce lidského života 72 let by tak podle nových vědeckých poznatků měl člověk s rychlým metabolismem žít o čtyřiadvacet let déle.

Reklama

Související témata:

Související články

Náhlé sportování zdraví neprospívá

Vědci ze severoirského Ulsteru ujišťují, že osoby, které se znenadání vrhnou na sportovní aktivity, si cvičením spíše ublíží. V netrénovaném organismu...

Výběr článků

Načítám