Hlavní obsah

Ryby a plody moře jezte na dovolené vždy čerstvé

Na dovolené v cizině platí pravidlo: plody moře i ryby musí být čerstvé, jinak hrozí střevní problémy. Podle odborníka na zdravou výživu Pavla Suchánka by člověk měl jít na tyto pochoutky s někým, kdo se v tom vyzná a je schopen rozeznat čerstvé od zmražených nebo od těch, které někde dlouho ležely. Vodítkem při výběru může být i případný zápach rybiny.

Článek

"Pokud je člověk úplný laik, neměl by tyto potraviny mít ze stánku na tržišti. Měl by jít do kvalitní restaurace a s někým, kdo se v tom vyzná. Jinak si místo kulinářského zážitku může připravit nepříjemné večery s bolestmi břicha a těžkými průjmy," říká Suchánek. Jeho kolega Petr Havlíček dodává, že by se člověk "měl orientovat nosem".

U syrových ryb se dá vybírat podle očí - čerstvě ulovená ryba je má jasné a čiré, starší zapadlé a zakalené. Zákal naznačuje problém: je vyšší riziko, že ryba je zasažena bakteriemi. Strávníkovi hrozí průjmy a zhoršuje se i kvalita rybího masa a tuku. Bílkovinu poškodily bakterie a tuk žlukne vlivem volných radikálů. Potravina, která je symbolem zdravého životního stylu, se tak může stát zdraví škodlivou.

Z ryb a mořských plodů získá člověk oproti běžné stravě dlouhořetězcové omega 3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. Působí příznivě na oběhový systém, snižují hladinu cholesterolu a chrání před krevními sraženinami, tedy infarktem, mrtvicí a trombózou.

"Nejnovějším hitem je podpora mozkové činnosti. Rybí maso zlepšuje schopnost se učit u dětí i dospělých, pro starší je prevencí demence," shrnul Suchánek. Ryby obsahují fosfor, hořčík, selen a jód - pokud se jedí celé, tak i velké množství vápníku.

Ryby nejsou vhodné pro lidi s onemocněním ledvin a dnou

Havlíček řekl, že pokud jde o zařazení mořských plodů do dietního režimu, bylo by to ideální dietní jídlo z kategorie bílkovin, protože většina má minimum tuku. Je tam však jedno zásadní ale - mořské plody obsahují množství purinů. To jsou látky, ze kterých se v organismu vytváří kyselina močová. Lidé s poruchou činnosti ledvin nebo náběhem na dnu by je tedy rozhodně neměli jíst.

"U zdravého člověka jako zpestření jídelníčku, byť v dietě, při správné kuchyňské úpravě mohou mořské plody být. Člověk s problémy s ledvinami či dnou má smůlu," řekl Havlíček.

Plody moře, speciálně škeble a ústřice, však nedoporučil malým dětem, stačí jim mořské ryby. Děti mají citlivější žaludek a nemají střevní mikroflóru odolnou jako dospělí. Může se také stát, že jim nebudou mořské plody chutnat. "Snazší je varovat děti, že si mají dát pozor na kosti v rybím mase, než je přesvědčit, aby ústřice pily," řekl Havlíček. U krabího masa problém není, to je pro děti vhodné.

Také Suchánek mořské plody dětem nedoporučuje. Měly by jíst potraviny pásma, kde žijí, omezí se tím riziko alergických reakcí. "V cizině možná, kdyby dítě moc chtělo ochutnat, tak mu kousek mohou rodiče dát, ale jen jako zpestření," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Rybí tuk pomáhá zdraví i kráse

Nenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají...

Výběr článků

Načítám