Hlavní obsah

Rozumí, ví, co chce říct, ale řeč zadrhává. Úřednice poslala Tomáše s afázií pryč v domnění, že je opilý

– Praha

V 19 letech utrpěl Tomáš vážné zranění hlavy, které zanechalo následky na celý život. Diagnostikovali mu afázii, nemoc, která je pro většinu lidí neznámá. I přes všechny komplikace, které mu život přinesl, se mu podařilo se znovu začlenit do normálního života, kde ale stále naráží na předsudky, že je například opilý nebo zfetovaný. Proto také vzniká film o afázii.

Rozumí, ví, co chce říct, ale nejde to. Úřednice poslala Tomáše s afázií pryč v domnění, že je opilý Video: Novinky

 
Článek

K podrobnostem úrazu se Tomáš nerad vrací. V roce 2007 se mu stal vážný úraz hlavy, při kterém došlo k poranění řečového centra. Měsíc ležel na oddělení ARO, vypadalo to, že nebude ani chodit, natož mluvit.

Díky práci odborníků se ale jeho stav zlepšil natolik, že je dnes schopný obojího. Řeč ale stále trošku pokulhává, tudíž dnes osmatřicetiletý Tomáš může působit na okolí dojmem, že je v podnapilém stavu…

Jupiter, všechno bylo jupiter

Tomáš vzpomíná na první momenty, kdy se probral v nemocnici. „Zpočátku jsem v nemocnici upadal do depresí. Nemohl jsem mluvit. Slyšel jsem říkat lékaře, že na slovní podněty nereaguji,“ vzpomíná si matně.

Ve 34 letech jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku, dnes nabádá k prevenci

Zdraví

Hodně Tomášovi pomohla jeho matka, která je zdravotnice a denně za ním docházela do nemocnice a cvičila s ním. Do nemocnice za ním také chodili kamarádi, nosili mu fotografie a knížky z dětství.

Podstupoval akupunkturu, která mu prý pomáhala

„Klinický logoped byl opakovaně skeptický a říkal, že nikdy nebudu mluvit a že ani nerozumím významu slov. Z toho byla máma dost nešťastná. Tenhle ortel jsem chápal a nevěděl jsem, jakým způsobem bych mohl komunikovat. Byl jsem z toho na dně. Neřekl jsem ani slovo.“

Když pak po několika měsících promluvil, říkal jen jedno slovo. „Jupiter. Jupiter bylo všechno, máma z toho byla nešťastná, bála se, že to nemám v hlavě v pořádku,“ usmívá se dnes.

Foto: Novinky

Tomáš žije normální život, ale občas se potýká s negativní reakcí okolí.

„Na podzim roku 2007 jsem začal docházet na logopedii. Denně jsem procvičoval názvy věcí a osob nebo činností podle kartiček. Problémy mi dělala slovesa. Učil jsem se psát levou rukou. Na PC jsem začal psát a využívat komunikaci hlasem za pomoci překladače nebo chytrého telefonu,“ říká Tomáš.

Postupem času se po malých krůčcích pomalu naučil dělat všechny aktivity jako dříve. V současnosti se věnuje divadlu, focení a podařilo se mu i vystudovat školu JUŠ. Dodnes navštěvuje ergoterapeutické centrum. Dokonce pracuje jako fotograf a prodejce v hračkářství.

Myslela, že má zánět, ale byla to rakovina dělohy. Nepodceňujte prevenci, apeluje mladá žena

Zdraví

Němá tajemství

I když Tomáš dnes zvládne mluvit, i tak musí slova hledat a vzpomínat na ně. Takže v běžných životních situacích, jako je například návštěva úřadu, se mu kvůli tomu dějí nemilé věci.

„Lidé si myslí, že jsem opilý, zfetovaný nebo mentálně retardovaný. Jednou mě na úřadě poslala pracovnice pryč,“ říká a navazuje na to, že přesně tato situace byla natočena pro připravovaný film.

Loni se Tomáš zúčastnil jako poradce natáčení filmu Němá tajemství režiséra Tomáše Mašína. „Štáb s herci se přijel seznámit do ErgoAktivu s problematikou afázie. Chodil jsem na natáčení do obory Hvězda a také na ranč Double M blízko Prahy,“ řekl Tomáš Novinkám.

Vztahové drama s kriminální zápletkou upozorňuje právě na afázii, kterou trpí nejen filmový hrdina, ale ve skutečném životě také mnoho dalších lidí, podle odborníků jich je padesát tisíc.

Foto: Novinky

Tomáš působil při natáčení jako poradce.

Ve snímku, který vyjde příští rok, se představí Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdaléna Borová, hlavního hrdinu ztvárnil slovenský herec Marián Mitaš.

Tvůrci spustili crowdfundingovou kampaň na HitHitu, která má pomoci s postprodukcí filmu a také s rozšířením povědomí o nemoci. Vznikne webová platforma, kde nemocní lidé i jejich rodiny najdou všechny nutné informace na jednom místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám