Hlavní obsah

Rozpoznat začínající astma není problém

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Máte pocit, že vám kašel zvláště v noci či časně ráno roztrhne plíce? A co dušnost, tíže na hrudi či pískající dech? Pokud těmito příznaky trpíte, pak s největší pravděpodobností máte astma. Ke stanovení správné diagnózy stačí spirometrie - funkční vyšetření plic.

Foto: Tereza Todorová
Článek

"Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které je bohužel nevyléčitelné. K jeho propuknutí přispívá genetická zátěž a negativní vliv okolního prostředí. Astma se projevuje hyperaktivitou průdušek, která má na svědomí astmatické příznaky. Před dospíváním jím bývají více postiženi chlapci, po pubertě se situace vyrovnává. Vyskytuje se ve všech zemích bez ohledu na stupeň jejich vývoje," říká primář MUDr. Viktor Kašák z pražského Lerymedu.

Onemocnění znamená velkou zátěž nejen pro jednotlivce, jeho rodinu, ale také pro společnost. Postižení mají velkou absenci ve škole, v práci, a to se samozřejmě projeví i v ekonomické situaci rodiny.

Nové trendy léčení

Cílem současné léčby je mít astma pod plnou kontrolou. Máme na výběr řadu preparátů, které pacientovi usnadní život. Není tedy problém vybrat takový, který mu bude nejvíce vyhovovat.

Někdy je léčení složitější, a tak je třeba brát v úvahu také věk i vzdělání nemocného. Odborníci se nyní snaží, aby pacient měl jen minimální příznaky chronického onemocnění, včetně potíží v noci.

"Snahou lékařů je, aby pacient docházel pouze na domluvené kontroly a nemusel zdravotníky vyhledat pro zhoršení zdravotního stavu. Kromě léků, které užívá ke stabilizaci choroby, by léky sloužící k úlevě měl užívat jen velmi zřídka. Používané léky by měly mít pouze minimální nežádoucí účinky. Dalším požadavkem je, aby pacient nebyl omezován v žádných svých aktivitách, a to včetně fyzické zátěže," dodává Kašák.

Někdy se léčba nedaří

Důvodů, proč léčba někdy nesplňuje představy ošetřujícího lékaře, je řada. Značné problémy působí třeba kouřící astmatik. Je s podivem, že člověk s touto vážnou diagnózou, která se týká přímo plic, kouří.

V žádném případě nejde jen o pár neukázněných jedinců. Je to 25 až 50 procent astmatiků. V jejich případě to ovšem znamená, že léčba není tak účinná, jak by za normálních okolností, to je u nekuřáka, byla. Recept je ale pouze jeden jediný - astmatik by neměl kouřit.

Často se také stává, že pacient nebo jeho rodina při léčení nespolupracují. Na vině může být i špatná informovanost nemocného, který někdy nedovede se získanými informacemi zacházet. Problém může být také ve špatném výběru či nedostupnost léku.

V jednom případě ale vina neleží ani na lékaři, ani na pacientovi. Existuje obtížně léčitelné astma, které se vyskytuje asi u 5 procent astmatické populace. To je opravdovým oříškem.

Pozor na rady jiných odborníků

Stává se, že jiný odborník než pneumolog doporučí třeba budoucí matce, aby vysadila léky na astma. Zdůvodní to zdánlivě logicky, že to zatěžuje její organismus a mohlo by to třeba škodit i dítěti.

Než se žena rozhodne takovou radu akceptovat, měla by se ještě znovu poradit s plicním lékařem nebo s alergologem. Specialisté mají s astmatem i jeho léčbou větší zkušenosti a stále sleduje novinky v oboru. Proto také ví, že se léčba nesmí přerušit.

POČET NEMOCNÝCH STÁLE NARŮSTÁ
Každý třetí člověk je atopik
Každý čtvrtý je alergik
Každý osmý má alergickou rýmu
Každý desátý má ekzém
Každý dvanáctý a půltý má astma

Nejčastější příčiny

Pyly

Roztoči

Plísně

Potraviny

Léky

Sluneční záření

Kovy

Alergeny zvířat

Reklama

Související témata:

Související články

Na astma zabírá pobyt v lázních

Dětem i dospělým s astmatem zdaleka nemusí pomáhat jen špičkové léky, ale třeba také to, že jim na rehabilitaci odstraní blokády páteře a nerovnováhy různých...

Astma bude ohrožovat stále více osob

Odborníci, kteří se zabývají vlivem životního prostřední na lidské zdraví, předpověděli dětem z minoritních společností a sociálně slabších rodin,...

Výběr článků

Načítám