Hlavní obsah

Rodiče dětem nedávají dobrý příklad, a proto mají špatné zuby

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože funguje osvěta a stomatologové neustále varují a připomínají, jak se lidé mají starat o zuby své i svých dětí, situace není vůbec růžová. Téměř polovina dětí předškolního věku má jeden nebo více zkažených zubů.

Foto: Profimedia.cz

Téměř polovina dětí má zkažené zuby.

Článek

Je to i proto, že rodiče svým potomkům nedávají dobrý příklad. Když se sami o svůj chrup nestarají dobře, těžko to mohou naučit své dítě. Jak jsme již uvedli, podle posledního průzkumu značky Signal si 17,5 % rodičů čistí zuby pouze jednou denně, 6,5 % dokonce jen několikrát do týdne a jedno procento dospělých ještě méně často.

Zubní lékařka Romana Koberová Ivančaková potvrzuje, že stav dětských zubů není v Česku ideální.

„Situace je horší u dětí předškolního věku. V pěti letech má sice téměř 50 % dětí zcela zdravý chrup, ale stejné procento dětí má jeden nebo více zkažených zubů. Celá jedna třetina pětiletých dětí má sedm kazů a více. U školních dětí je stav o něco lepší, ale přesto potřebuje ošetření téměř 40 % dvanáctiletých dětí. Důvodů je řada, především nevhodné stravovací návyky dětí, nedůslednost rodičů v péči o chrup dítěte, ale také neochota některých zubních lékařů ošetřovat dětské pacienty,“ uvedla.

Dětství je přitom nejdůležitějším obdobím pro budoucí zdravou ústní dutinu. Nejenže si v té době vštěpujeme zodpovědnost v péči o zuby, ale zdraví mléčných zubů má přímý vliv na kvalitu zubů trvalých a celkový vývoj ústní dutiny do budoucna.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Proto se na prvním stupni základních škol zařazuje do výuky program Zdravé zuby, který má za cíl naučit děti správné péči o zuby. Je doporučen ministerstvem školství pro zařazení do běžné výuky a je podporován i ministerstvem zdravotnictví a Kanceláří WHO v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší pasta a kartáček na zuby

Jaká pasta je nejlepší? „Ta, kterou si ráno i večer nanesete na kartáček, a vyčistíte si s ní správně zuby,“ řekl mi kdysi trefně MUDr. Ladislav Korábek, CSc.,...

Výběr článků

Načítám