Hlavní obsah

Retinopatie ohrožuje velké procento lidí s cukrovkou

Novinky, das

Diabetickou retinopatií u nás trpí kolem 100 000 diabetiků. Toto nezánětlivé onemocnění sítnice, jež vzniká v důsledku špatně léčené cukrovky, přitom může skončit až slepotou.

Foto: Profimedia.cz

U retinopatie je jedním z projevů zhoršené vidění.

Článek

Retinopatií trpí v různém stupni závažnosti po dvaceti letech trvání cukrovky 65 až 99 % diabetiků.

„První variantou je, že špatně kompenzovaná cukrovka postihuje drobné cévky v oku, které se ucpávají, a tím dojde k porušení prokrvení sítnice. Druhý způsob postižení je, že cévy v sítnici „netěsní“, vytéká z nich tekutina a způsobuje otok sítnice. Nedostatečné prokrvení i otok sítnice pak ničí schopnost vidění. Oko se snaží napravit situaci růstem nových cév. Ty jsou ale nekvalitní a praskají, mohou prokrvácet oko a způsobit trakční odchlípnutí sítnice,“ vysvětluje primářka Oční kliniky DuoVize Praha Lucie Valešová.

Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá především v jeho nenápadnosti. Zpočátku totiž pacient nepociťuje prakticky žádné příznaky. Když je pocítí, bývá už pozdě. Proto jsou u diabetiků potřebné každoroční pravidelné prohlídky očního pozadí u očního lékaře, které dokážou odhalit postižení sítnice již v první fázi.

„Pokud již dojde k poklesu samotného vidění, bývá už pozdě. Tento problém se již nedá napravit, pouze zpomalit, ale i to je velmi obtížné,” upozorňuje MUDr. Valešová.

Jak probíhá vyšetření
Oční vyšetření zabere pouze několik hodin ročně. Lékař nejprve zjistí vidění každým okem zvlášť. Na štěrbinové lampě, což je mikroskop k vyšetření oka, prohlédne přední část očí, jestli zde nejsou nově tvořené cévy, změří nitrooční tlak. Následně po tzv. rozkapání očí za pomoci speciální čočky vyšetří oční pozadí. Podle výsledku stanoví další kontrolu, vyšetření a ošetření laserem. U sporného nálezu objedná lékař fluorescenční angiografii, což je vyšetření, při kterém se do žíly na paži vstříkne kontrastní látka fluorescein, která obíhá v cévách celého těla, lékař tak může vyfotografovat a lépe vyšetřit cévy na očním pozadí.

Dodržování pravidel

Pokud se diabetici chtějí vyhnout tomuto onemocnění, měli by důsledně dodržovat pokyny svého lékaře, tzn. udržovat potřebnou hladinu krevního cukru (jehož optimální hodnota je 5,5 mmol/l) a vyvarovat se dramatických vzestupů a pádů této hodnoty. Dále je vhodné hlídat si cholesterol i krevní tlak.

„Diabetes je v dnešní době léčitelné onemocnění, které však pacienty provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení. Ta jsou sice individuální, každý pacient ale musí vždy důkladně porozumět tomu, proč je nutné zvýšit jeho pohybovou aktivitu, nastavit vyvážený jídelníček, nebo třeba ubrat na váze,“ vysvětluje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.

Léčba v pokročilejším stádiu onemocnění

U pokročilejších stupňů diabetické retinopatie přichází na řadu operační zákrok pomocí laseru. Jeho cílem není zlepšit vidění, ale alespoň zpomalit a stabilizovat průběh onemocnění sítnice. „Cílem léčby je zajizvit neprokrvené části sítnice a zabránit prosakování z cév,“ vysvětluje Valešová.

Lékař na oko nasadí speciální laserovací kontaktní čočku, pomocí které směruje laserový paprsek na konkrétní místo na sítnici. Vlastní laserové sezení trvá asi 10 až 30 minut. U některých pacientů je provedeno jen jedno laserové sezení, u jiných více, např. 5, ale i 8 sezení na jedno oko. Jednotlivá sezení na jednom oku musí mít minimálně sedmidenní odstup.

U velmi pokročilých nálezů je někdy vhodná operační léčba tzv. vitrektomií - odstraněním sklivce. Tímto způsobem se operuje prokrvácené oko nebo odchlípnutá sítnice. Operace se provádí v narkóze nebo v místním umrtvení při několikadenní hospitalizaci. Výkon trvá tři čtvrtě hodiny až několik hodin.

Laserovým zákrokem by podle primářky Valešové bylo možné zachránit zrak až 90 % lidí postižených diabetem a diabetickou retinopatií. Problém tkví v tom, že lidé jsou o problematice málo informovaní a podceňují důležitost pravidelných preventivních prohlídek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám