Hlavní obsah

Recepty plné vitaminů a vlákniny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denně bychom měli zkonzumovat minimálně 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Ve skutečnosti ale sníme až o čtvrtinu méně, což je samozřejmě špatně. Přijímáme tedy nejen méně vitaminů a minerálů, ale také vlákniny. Výsledkem mohou být zácpa, nadýmání a únava, ale také mnohé závažnější nemoci, jako je například rakovina tlustého střeva. Připravili jsme pro vás několik receptů ze sezónní zeleniny a ovoce.

Foto: Jiří Antal, Právo

Rajčata mají zásaditý charakter a jsou zdrojem vitaminů C ,B1 a karotenu.

Článek

Mezi nejběžněji dostupné a přitom velmi hodnotné druhy zeleniny patří především rajčata a okurky.

Rajčata mají zásaditý charakter, jsou zdrojem vitaminů C, B1 a karotenu a obsahují rostlinné antibiotikum tomatin, které působí na kvasinky. Z minerálních látek jsou ve významnějším podílu zastoupeny draslík, vápník, hořčík, železo, měď a fosfor. Za červené zabarvení může především lykopen, který má velmi silnou antioxidační kapacitu a podle výzkumů chrání před rakovinou prostaty, kardiovaskulárními chorobami a před poškozením vlivem ultrafialového záření a tabákového kouře.

Okurky obsahují vysoké množství draslíku, takže dokážou přirozeným způsobem odvodňovat organismus a mají skvělé účinky na krevní oběh. Také v nich najdete cennou vlákninu, přičemž její největší množství je soustředěno ve slupce. Okurka je výborná pro osoby trpící dnou nebo revmatismem a díky vysokému podílu vody (až 97 %) jsou okurky vhodné i při snižování hmotnosti.

Tzaziki
Suroviny na 4 porce: 250 g crème fraîche (možné nahradit zakysanou smetanou nebo kvalitním smetanovým jogurtem), 3 ks salátových okurek, 4 stroužky česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě nasekaný kopr (dle chuti)
Postup: Okurky oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme a necháme je okapat. Kopr nakrájíme najemno a přidáme do misky spolu s okurkami. Do misky propasírujeme česnek, přidáme crème fraîche, olej a sůl. Zamícháme a necháme hodinu odležet v chladničce.
Studená okurková polévka s crème fraîche
Suroviny pro 4 porce: 2 kg salátových okurek, 100 g smetany ke šlehání, 2 dcl sektu, 0,5 dcl vinného octa, 0,5 dcl ostro-sladké omáčky (sweet chilly sauce)
Postup: Okurky očistíme, zbavíme jadérek a vložíme do mixéru spolu se smetanou, sektem, vinným octem, omáčkou sweet chilly a podle chuti přidáme sůl, mletý bílý pepř, kopr a cukr. Suroviny rozmixujeme na hladkou tekutou hustou polévku, kterou hned servírujeme do hlubokého talíře, do jehož středu přidáme polévkovou lžíci crème fraîche a dozdobíme malým plátkem okurky a čerstvým koprem.
Omáčka Arrabiata
Suroviny pro 4 porce: 500 g rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dcl olivového oleje, 1 chilli paprička (mírně pálivá), sůl, mletý bílý pepř, cukr a vinný ocet (podle chuti), 1 svazek petrželové nati
Postup: Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na větší pánvi na oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek a rajčata, dochutíme solí, pepřem, chilli a povaříme asi 5 minut. Během vaření mícháme. Nakonec přidáme do omáčky cukr a vinný ocet (podle chuti) a nasekanou petrželovou nať.
Rajčatové rizoto
Suroviny pro 4 porce: 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 dcl olivového oleje, 100 g rajského protlaku, 1 kg rajčat, čerstvý tymián, 320 g rýže arborio, 4 dcl bílého vína, 4 dcl kuřecího vývaru, 50 g másla, 50 g nastrouhaného parmazánu, sůl
Postup: Nasekáme najemno 2 cibule, 2 stroužky česneku, vložíme do hrnce na 2 dcl olivového oleje a restujeme dozlatova. Přidáme 100 g rajského protlaku a orestujeme, rajčata spaříme a oloupeme, zbavíme jadérek, masitou část nakrájíme najemno a přidáme najemno nasekaný čerstvý tymián.Přidáme 320 g rýže arborio, zalijeme 4 dl bílého vína, 4 dcl kuřecího vývaru, sůl a dusíme pod pokličkou cca 18 minut na mírném ohni. Nakonec přidáme ještě kuřecí vývar dle potřeby, aby nám vzniklo krémové rizoto, zjemníme 50 g másla, 50 g nastrouhaného parmazánu, dobře promícháme, dochutíme solí a mletým pepřem a už dále nevaříme.
Ovocný cheesecake
Suroviny na 8 porcí: Korpus: 200 g máslových sušenek, 100 g máslaKrém: 400 g philadelphie, 200 g cukru, 250 g ovocného pyré, 1 vanilkový lusk, 6 g plátkové želatiny (namočit na 10 min.), 300 g šlehačkyPoleva: 250 g ovocného pyré100 g cukru 3 g plátkové želatiny (namočit na 10 min.)
Postup:  Sušenky rozdrtíme na prach a zamícháme s máslem, hmotou vysteleme dortovou formu. Philadelphii mícháme do změknutí. Ovocné pyré promícháme s cukrem, převaříme a přidáme měkkou plátkovou želatinu. Necháme vychladnout. Promícháme philadelphii, ovocné pyré, šlehačku, vyškrábaný vanilkový lusk a nalijeme do formy.Polevu připravíme z ovocného pyré smíchaného s cukrem, které necháme převařit, a následně zamícháme. Necháme zchladnout. Po vychlazení nalijeme na ztuhlý dezert. Jako alternativu klasické dortové formy můžeme tento dezert podávat také ve sklenicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Jogurtové pochoutky na sladký i slaný způsob

Výživoví experti jej zařazují mezi nejzdravější potraviny, dietologové by ho svým obézním pacientům nejraději předepisovali na recept a rozumné maminky ho balí...

Výběr článků

Načítám